Most: ‘Ovo do sada učinjeno nije dovoljno razrađeno i nije dovoljno za pronalaženje adekvatnog smještaja’

Marija Selak Raspudić Foto: Pixell

Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić i vijećnik Mosta Ante Vukelić iz Gradskog vijeća Zaprešića ocijenili su u nedjelju da je nakon potresa Zaprešić zapostavljen i od gradskih vlasti i saborskih zastupnika iz te izborne jedinice.

Na konferenciji za novinare u centru Zaprešića upozorili su na posljedice potresa koje nisu sanirane, te na tešku situaciju stanovnika koji još nemaju adekvatan smještaj.

Selak Raspudić rekla je da se jedan problem odnosi na politiku zbrinjavanja građana koja bi bila konstruktivna i dugoročna, jer “ovo do sada učinjeno nije dovoljno razrađeno i nije dovoljno za pronalaženje adekvatnog smještaja.”

Smatra da je drugi problem, koji otvara problem obnove, što dvije velike tvrtke dobivaju sve poslove obnove i pitanje je hoće li se transparentno obavljati i mogu li građani to pratiti.“Iako su građani Zaprešića pokazali solidarnost sa Sisačko- moslavačkom županijom, nakon potresa, ipak je dužnost državi da se pozabave i situacijom ovdje u Zaprešiću”, ustvrdila je.

Vijećnik Mosta Ante Vukelić istaknuo je kako su u prvim danima građani Zaprešića bili solidarni sa stradalim područjima Petrinje, Gline, Siska, skupljala se od prvoga dana humanitarna pomoć, i nitko nije ništa tražio za sebe.

“Danas je ipak na red došlo ključno pitanje, a to je kako organizirati smještaj građana Zaprešića čiji su stanovi stradali. Glavni izazov je kako organizirati smještaj za građane koji su morali iseliti iz svojih domova, oni su u potrazi za stanovima, a to će im grad kratkoročno sufinancirati”, rekao je.

Pozvao je sve građane Zaprešića da im ponude stanove koje daju u najam, jer su ljudi u potrazi za domom. “Stara gradska centar Zaprešića zapuštena je i hitno su potrebni veliki zahvati, jer je nakon potresa jasno da pukom srećom nitko nije stradao”, dodao je.

Vukelić drži da treba aktivirati projekt Novo ruho starog centra Zaprešića, kojim bi se uključila obnova zgrada, ali za to se treba uključiti šira zajednica.

Komentari