Mostar se još jednom podijelio; na Starome mostu osvanula palestinska zastava, a u hrvatskom dijelu izraelska

Foto: Hina/Zoran Krešić

Velika zastava Palestine istaknuta je danas na Starome mostu u većinski bošnjačkome dijelu Mostara, dok je u nedjelju u većinski hrvatskome dijelu grada projicirana zastava Izraela, a igrači tamošnjeg Zrinjskog su nosili crne trake u znak solidarnosti sa žrtvama napada na tu državu.

Nepoznati aktivisti izvjesili su zastavu Palestine na međunarodno zaštićenom spomeniku UNESCO-a u gradu na Neretvi, u jeku rata koji traje nakon što je teroristička skupina Hamas napala Izrael te ubila više od tisuću njezinih stanovnika.

 

Video s palestinskom zastavom na Starome mostu i skokom za Palestinu objavilo je više aktivista lokalne Stranke demokratske akcije.



Igrači Hrvatskog športskog kluba Zrinjski iz Mostara imali su tijekom sinoćnje utakmice na rukavima crne trake u znak solidarnosti sa stradanjima ljudi nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael. U tome klubu utjecaj ima i izraelski poslovni čovjek Amir Gross Kabiri. Večer ranije zastava Izraela projicirana je na pogonima kompanije Aluminija iz Mostara, koji je u najmu kompanije MT Abraham u Kabirijevu vlasništvu, a identično je bila osvijetljena i zgrada Sveučilišta u Mostaru.

Vodeći hrvatski dužnosnik u BiH, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović je na svome X profilu objavio fotografiju s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuom izražavajući očekivanje da će se zaustaviti nasilje, javlja Hina. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto, također je oštro osudila teroristički napad Hamasa na Izrael te iskazala solidarnost s Izraelom i izraelskim narodom, podsjeća HMS.

Mostar, koji je središte Hercegovine, podijeljen je nakon rata na istočni, većinski dio grada u kojemu žive Bošnjaci, većinski muslimani, te zapadni, hrvatski dio grada u kojem su u najvećem broju katolici. Često se i međunarodne krize odraze na posve različite poglede u dva dijela grada te postanu razlog za podizanje napetosti.

Komentari