Može li se pokrenuti opoziv Milanovića?, evo što kažu ustavni stručnjaci

Foto: Ured predsjednika

Zbog istupa predsjednika Zorana Milanovića i sukoba s drugim političkim akterima govori se o opozivu, a HDZ priznaje da razmatra tu opciju. 

“Mislim da je za to još prerano, razmatramo i tu mogućnost, obzirom da je u kratkom periodu dva puta prekršio Ustav, ako nastavi ovim putem onda naravno da ta opcija postoji”, rekao je HDZ-ov Damir Habijan za Dnevnik.hr.

Potrebnu dvotrećinsku većinu za opoziv u ovom trenutku HDZ ne može skupiti, zaključuje se iz razgovora s ostalim ključnim akterima.

Oporba, s druge strane, ne vidi problem u Milanovićevu postupku. “Očito da je komunicirao s onima kojima je blizak ili povezan, ne vidim tu ništa sporno”, smatra Nikola Grmoja.



Tomislav Tomašević tvrdi kako se radi o lobiranju, odnosno političkom pritisku i kaže – nije neuobičajeno.

Mirela Ahmetović je rekla kako je Pupovcu možda bilo bolje da objasni nesrazmjer svoje imovine i da bi to bilo u interesu građana.

“Kad je na dnevnom redu bila prisilna naplata o HGK pritisak koji je izvršen na gospodina Hrebaka. Njegov glas je tada bio presudan. Je li u redu način kako je gospodin Andrej Plenković vršio pritisak na njega da promjeni svoj stav? Evo to je sve u politici pitanje interpretacije”, istaknuo je Stjepo Bartulica.

Dio ustavno pravnih stručnjaka daje za pravo HDZ-u.

“On je prekršio Ustavnu odredbu o diobi vlasti na zakonodavnu, sudbenu i izvršnu, i pokušajem pritiska na zastupnika Pupovca i Kajtazija”, smatra ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

Profesorica Sanja Barić pak misli da razloga za opoziv nema. Kaže da je ovo u sferi Milanovićeva stila, ali ne isključuje mogućnost da će prijeći tu granicu kako je krenuo. Palić misli suprotno.

Komentari