Mrak Taritaš: Bilo bi zgodno vidjeti što naša Vlada misli o ‘porezu na ženskost’

Goran Mehkek / CROPIX

Saborska zastupnica Anka Mrak Taritaš na konferenciji za medije govorila je o prijedlog GLAS-a za smanjenje PDV-a na higijenske uloške i tampone.

“Mi smo 28. travnja prošle godine predložili da se porezna stopa od 25 posto na higijenske uloške i tampone smanji na 5 posto. To je takozvani porez na ženkost. Dakle, čim se rodi djevojčica odmah se zna da će ona tijekom svog života potrošiti ono što dječak neće. Tema higijenskih uložaka i tampona postala je tema svih članica Europske Unije, a konačni prijedlog će biti da ovi proizvodi budu besplatni”, rekla je zastupnica GLAS-a.

Nakon što je škotski parlament izglasao besplatne higijenske uloške za žene, postavilo se pitanje može li se isto učiniti i u Hrvatskoj.

“Naš prijedlog se nalazi na dnevnom redu Sabora. To je upućeno i Vladi i tamo je negdje u bespućima radnih stolova i ostalo je u jednoj od ladica i nikom ne pada ni na kraj pameti da o tome razmisli, a kamoli da uopće dođe to na raspravu.



Bilo bi zgodno da je naš prijedlog uopće imao priliku da dođe na raspravu, bilo bi zgodno vidjeti što naša Vlada o tome misli”, dodala je.

‘Za Vladu je ovo nebitna tema’

Ministar financija Zdravko Marić u srijedu je poručio da se porezne promjene trebaju provoditi od početka godine.

“Prema jučerašnjoj izjavi ministra Marića dalo bi se zaključiti da njega nitko nije obavijestio o našem prijedlogu. Jedna zemlja koje ne želi imati samo na papiru ideju da su žene ravnopravne s muškarcima, treba provesti ovakvu mjeru. Prva stopa bi trebala biti da se porezna stopa smanji s 25 posto na 5 posto, a u drugom koraku trebalo bi higijenske uloške i tampone učiniti besplatnima. No, bojim se da smo mi jako daleko od toga. Ovaj prijedlog u ime GLAS-a je već bio jedan veliki napredak i iskorak”, zaključila je Mrak Taritaš.

Diana Topčić-Rosenberg smatra da je ovo tema koja je bitna u ostalim članicama EU, ali ne i u Hrvatskoj.

“Ovo se još naziva i menstrualno siromaštvo. Kod nas se ne bavimo takvim istraživanjima, ali možemo izvući pouke iz drugih zemalja i to komparativno primijeniti na Hrvatsku. U Engleskoj je porez na higijenske uloške i tampone 5 posto, a sav prihod od tog poreza usmjeravaju na programe koji se bave nasiljem prema ženama. Mi u Hrvatskoj nemamo taj dio odgovornosti prema većinskom dijelu stanovništva. Nedopustivo je da se na koncertne ulaznice primjenjuje 5 posto, a na 25 posto za higijenske potrepštine”, zaključila je Topčić-Rosenberg.

Komentari