Mrak Taritaš: Mora se znati da je KB Sveti Duh dugi dio godina bio osobna bolnica gospodina Bandića

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš danas je najavila da će u proceduru uputiti izmjene zakona kojima će tražiti da se pravo na pomognutu oplodnju omogući svim ženama, uključujući i one u istospolnoj zajednici ili životnom partnerstvu, i to u potpunosti na teret HZZO-a.

– Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je prerestriktivan, te to pravo trenutno imaju samo bračni i izvanbračni heteroseksualni partneri i samkinje čije je, citiram, dosadašnje liječenje neplodnosti ostalo bezuspješno ili bezizgledno, što znači da žene koje nisu u braku ili izvanbračnoj vezi zapravo nemaju pravo na medicinski pomognutu oplodnju, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.

Naglasila je i da pravo na medicinski pomognutu oplodnju nemaju ni žene u istospolnoj zajednici, čime ih se eksplicitno diskriminira po kriteriju seksualne orijentacije.

Važan dio demografske politike



– Za državu kao što je naša, s ozbiljnim demografskim problemima, što liberalniji zakon o medicinski pomognutoj oplodnji je i pitanje zdravog razuma i mora biti važan dio demografske politike, a ne samo pitanje temeljne jednakosti pred zakonom za sve građane, ocijenila je.

– Zato u proceduru upućujem izmjene zakona kojima ću tražiti da se pravo na pomognutu oplodnju omogući svim ženama koje to žele, uključujući i žene koje su u istospolnoj zajednici ili imaju sklopljeno životno partnerstvo. Osim toga, tražit ću da postupak medicinski pomognute oplodnje u potpunosti ide na teret HZZO-a, najavila je Mrak Taritaš.

Upozorila je i da je ograničenje dobi za žene također prerestriktivno jer dok većina EU zemalja ograničava dob na 50 godina, kod nas je 42 godine pa je pozvala i da se kod nas podigne za žene koje se odluče na medicinski pomognutu oplodnju.
O KB Sveti Duh

Predsjednica GLAS-a komentirala je stanje u KB Sveti Duh. Naglasila je kako je vrlo važno saznati što se u toj bolnici događa.

– Mora se znati da je KB Sveti Duh dugi dio godina bio osobna bolnica gospodina Bandića, koji je kadrovirao po Svetom Duhu, poručila je.

Dodala je da interes gradskih vlasti mora biti da napravi internu istragu i da ta bolnica postane uzorna bolnica.

Komentari