MUŠKARCI PONOVO MOLE NA TRGU: Dočekale ih glasne sirene i veliki transparent organizatora ‘Tihe mise’

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Prva je subota u mjesecu, što znači da muškarci na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića mole krunicu. Na stranici Muževni budite objavljeno je ranije da očekuju odaziv muškaraca svih dobi.

Muškarci su od 8:30 molili za nakane za koje mole i uvijek, odnosno za domovinu, mir i obraćenje hrvatskog naroda, za muškarce da postanu duhovni autoriteti u obitelji koji će hrabro svjedočiti i prenositi katoličku vjeru, za život u predbračnoj čistoći, za čednost u odijevanju i ponašanju te za obnovu katoličkih brakova, za prestanak pobačaja i otvorenost bračnih parova životu, za autentične i beskompromisne crkvene pastire i nova duhovna zvanja, za duše u čistilištu i za osobne nakane.

Osim u Zagrebu, krunica se moli i u Karlovcu, Osijeku, Slavonskom Brodu, Splitu, Šibeniku, Trogiru, Vinkovcima, Virovitici i Zadru.

”Ovim putem upozoravamo molitelje da ne daju izjave za medije jer se ne nalazimo na molitvi da bismo bili medijske zvijezde nego da bismo zagovarali za naš narod i Crkvu. Ovaj miroljubiv i apolitičan događaj u Zagrebu organizira bratstvo ‘Vitezovi Bezgrešnog Srca Marijina’. Ograđujemo se i ovaj put od svih pojedinaca koji će namjerno ometati molitelje ili prolaznike ili isticati ideološki nepoželjna obilježja ili sudjelovati kao predstavnici udruga, a ne kao pojedinci”, stoji na portalu Muževni budite.



Razvit će veliki transparent na ”Tihoj misi”

A za vrijeme molitve na Trgu se održava i Tiha misa. Riječ je o articipativnom performansu koji je reakcija na višemjesečno klečanje muškaraca u molitvi krunice na glavnim trgovima brojnih hrvatskih gradova.

”Ove subote od 8:30 u Zagrebu će biti postavljena instalacija u obliku transparenta s porukama mržnje i prijetnjama koje su proteklih mjeseci poslane umjetnici Fridrih-Lekić, dok će sama umjetnica svoj performans izvesti u Splitu, na Peristilu”, objavili su organizatori Tihe mise.

”Ono što se već više od pola godine svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija ukidanja ženskih prava iz Poljske. Nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje naizgled izolirane skupine muškaraca prema ženama, Poljska je došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava”, kažu organizatori Tihe mise.

U trenutcima kada su muškarci počeli s molitvom, Trgom su počele odjekivati i glasne sirene i glazba, piše Zagreb.info

 

Komentari