Muža, s kojim je u braku 25 godina, tukla metlom i trajno ga ozlijedila, određen joj zatvor

Vlado Kos/Cropix/ilustracija

Valerija (50) mora osam mjeseci u zatvor jer je drškom metle oko ponoći u obiteljskoj kući teško ozlijedila supruga Ivana s kojim je bila u braku 25 godina.

Prema nalazu medicinskog vještaka, muškarac je “zadobio razdor očne jabučice, traumatsko odlijepljenje mrežnice lijevog oka, krvarenje u staklovinu, očnu sobicu i spojnicu lijevog oka, natučenje očne jabučice, frakture medijalnog zida lijeve očne orbite, razderotine iznad oka i kontuzije potkožnog mekog tkiva”, prenosi Danica.

Sve se dogodilo u njihovoj obiteljskoj kući u Virju kod Đurđevca potkraj veljače 2019. godine. Županijski sud ovih je dana nakon žalbe državnog odvjetništva preinačio prvostupanjsku presudu kojom je žena (50) bila osuđena na godinu dana uvjetnog zatvora.

Prema toj pravomoćnoj presudi, dobila je 20 mjeseci zatvora: osam mjeseci bezuvjetno i 12 mjeseci uvjetno. Na izdržavanje zatvorske kazne mora se javiti 20. studenoga.



Bili u braku 25 godina
Žena se branila kako je s napadnutim mužem bila u braku 25 godina i kako ju je često psihički i fizički maltretirao. Tvrdi kako je to bilo u samoobrani, ali sud je njezine teze nakon svih izvedenih dokaza odbacio kao neosnovane.

Županijski sud koji je 50-godišnjaki izrekao bezuvjetnu zatvorsku kaznu. “Kada je muškarac htio nazvati policiju, a time i hitnu pomoć, žena mu je uzela mobitel, ugasila ga i sakrila do sutra te je tek sutradan išao u bolnicu. Njezino ponašanje nakon počinjenja djela trebalo je cijeniti kao otegotne okolnosti od značaja na visinu kazne”, zaključio je sud višeg stupnja.

Žena , dakle, mora osam mjeseci u zatvor i presuda je pravomoćna. Supružnici, inače roditelji dvoje djece, u međuvremenu su se službeno razveli te više ne žive zajedno.

Komentari