MVEP: Hrvatska osuđuje izjavu Viktora Orbana. Mađarski veleposlanik pozvan na razgovor

Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana, priopćilo je danas Ministarstvo vanjskih i europskih poslova o izjavi Viktora Orbana da bi i Mađarska imala luku da joj nije oduzeto more.

“Hrvatska osuđuje izjavu predsjednika mađarske Vlade Orbana. Osuđujemo, također, bilo kakve teritorijalne pretenzije prema drugim suverenim državama. Nastavno na to, mađarski veleposlanik u RH pozvan je danas u MVEP na razgovor, dok je veleposlanik RH u Mađarskoj zatražio razgovor u nadležnom ministarstvu očekujući objašnjenje ovakvih izjava koje nepotrebno narušavaju naše dobrosusjedske odnose”, stoji u priopćenju MVEP-a.

Orban je 2020. godine izazvao negativne reakcije u Hrvatskoj nakon što je na svojem profilu na Facebooku objavio kartu takozvane velike Mađarske.

Reakcije zastupnika

Orbanovu izjavu o luci komentirala je i saborska zastupnica Sandra Benčić (Možemo!).



– Orban je imao niz izjava koje su za Hrvatsku uvredljive i u određenom kontekstu ugrožavajuće, zato nikad nismo razumjeli Plenkovića, ne samo zbog bliskog odnosa s mađarskom Vladom, nego i zbog činjenice da je čitav naš energetski sektor vezan uz energetsku politiku mađarske Vlade, što se događa od spajanja Ina-Mol i nastavljeno je u mnogim drugim aspektima energetske politike, kazala je.

Poručila je kako očekuje da će na takve izjave reagirati premijer Andrej Plenković i druge institucije zadužene za vanjsku politiku, a nada se kako će oni uvidjeti da Orbanom režim ne možemo smatrati vrlo bliskim i prijateljskim Hrvatskoj, pogotovo jer se “diči onim što u stručnim krugovima zovu iliberalnom demokracijom”.

Zastupnik Zvonimir Troskot (Most) podsjetio je da je Most već i ranije upozoravao da je ova vlada s premijerom Andrejom Plenkovićem i bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem intenzivno radila na “mađarizaciji” energetskog i financijskog sektora.

Troskot je na mađarskom jeziku poručio – Hrvatska nikada neće biti mađarska zemlja. Drži kako nije slučajno da se središta određenih banaka otvaraju u Zadru, da se državljanstva hrvatskih građana kupuju za nekoliko stotina eura, da je kupljena Ina i energetski uvjetuju iskopine plina na granici Hrvatske i Mađarske te se uvjetuje Petrokemiji proizvodnja kako to odgovara Mađarskoj.

Također, smatra i kako nije slučajno da smo izgradili nekoliko dalekovoda i plinovoda prema Mađarskoj i tako postali itekako ovisni o toj zemlji, prenosi HRT.

 

Komentari