Na današnji dan 1991. godine poginuo heroj Blago Zadro, simbol obrane Vukovara

Screenshot

Zapovjednik Blago Zadro, heroj s Trpinjske ceste poginuo je na današnji dan prije 32 godine. Pokošen je rafalom kod Vinogradske ulice u Vukovaru.

Blago Zadro se kao desetogodišnjak doselio se iz rodne Hercegovine s obitelji u Borovo naselje, gdje je završio školu, zaposlio se u tvornici Borovo i osnovao obitelj. Početkom demokratskih promjena aktivno se uključio u politički život toga kraja, bio jedan od osnivača HDZ-a u Vukovaru i istočnoj Slavoniji, postao je prvi dopredsjednik HDZ-a u Vukovaru te se aktivno uključio u organiziranje obrane pred nastupajućom agresijom.

Kao zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane grada Vukovara u Borovu naselju. Pod njegovim vodstvom na Trpinjskoj cesti, koja je zbog toga i prozvana “Groblje tenkova”, zaustavljena je oklopna sila JNA i uništeni su deseci tenkova i oklopnih transportera. Bio je hrabar i odlučan, zapovjednik koji je u borbu kretao prvi.

Zadro je poginuo je 16. listopada 1991. blizu Trpinjske ceste, u Kupskoj ulici nedaleko od željezničke pruge, gdje je nastala najpodcjenjenija fotografija. Bio je pokošen rafalom iz puškostrojnice. Od trojice sinova dva najstarija također su se uključila u obranu, najstariji, Robert (1969.), poginuo je u tenkovskoj zasjedi kod Kupresa.



Komentari