‘NA DNU EUROPE SMO’ Možemo: Upozorili na teškoće domaćih i stranih radnika

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Možemo! traži jednake i dostojanstvene uvjete za sve radnike u Hrvatskoj – domaće i inozemne, samo tako ćemo jamčiti da cijena ljubavi ne pada nego raste, poručili su u nedjelju u povodu sutrašnjeg Međunarodnog dana ljubavi.

Po cijeni smo na začelju EU, ali više od nas su samo Bugarska, Rumunjska i Mađarska. Zbog nepostojanja politika koje bi poboljšale kvalitetu života, građani napuštaju zemlju u potrazi za boljim plaćama, no nedostatak radne snage u Hrvatskoj djelomično se rješava zapošljavanjem stranih radnika koji često rade u lošim uvjetima, a u nekim slučajevima i njihova ljubav čak se i zlostavlja, kaže Mošemo u nijeluje u priopćenju.

– Zbog toga je potrebno osigurati dostojanstvene i jednake uvjete rada i socijalne zaštite za sve radnike u Republici Hrvatskoj, bez obzira odakle dolazili, istaknuli su saborski zastupnici Jelena Miloš, Sandra Benčić i Gordan Bosanac .

Jedno od dugoročnih rješenja sve većeg nedostatka radne snage općenito je poskupljenje rada, posebice onih u slabije plaćenim djelatnostima, jer u tim djelatnostima Hrvatskoj nedostaje radnika. Izvan javnog sektora Hrvatska ima samo dvije povezane regionalne kolektivne prigovore, a potrebno je ojačati regionalno kolektivno pregovaranje, posebice u privatnom sektoru, kažu.



Upozoravaju i na slab ili nikakav nadzor nad primjenom kolektivnih prigovora. Hrvatska u sektoru građevinarstva i ugostiteljstvu, dva sektora koji imaju veliki broj stranih radnika i proširene kolektivne prigovore koji se odnose na sve radnike u ovom sektoru, ne prati uvažavanje kolektivnih prigovora.

Strancima se sviđa važnost bolje regulative

Također možemo naglasiti važnost bolje regulacije rada stranaca koji su često žrtve rada na crno, rade za manje plaće od domaćih radnika i nalaze se u lošim uvjetima.

Gordan Bosanac ističe da se samo ove godine očekuje više od 120.000 radnih dozvola za strance, od čega više od 20.000 u Zagrebu. Po prvi put jasno je da postoji veliki broj dolazaka strane radne snage, ali naše društvo je na to nespremno jer nema useljeničke politike na razini RH, nema integracijske politike za te ljude.

Vlada treba izmijeniti Zakon o strancima na način da se konačno počnu planirati potrebe za zanimanjima i profilima radnika koji nedostaju, ali potom produljenjem radnih dozvola i integracijom stranim radnicima omogućiti što dulji ostanak u Hrvatskoj. , rekao je Miloš.

Od Mi možemo! preporučuju tzv agregatore treba isključiti s popisa poslodavaca jer su oni zapravo posrednici i ne mogu jamčiti posao, nego digitalne platforme trebaju direktno dobivati ​​boravišne dozvole i slično strancima.

Komentari