Na granici između BiH i Hrvatske u busu pronađena petogodišnja nestala djevojčica!

Foto: Cropix (ilustracija)

Na graničnom prijelazu Brod, u jednom je autobusu policija u BiH identificirala petogodišnju djevojčicu iz Njemačke, žrtvu međunarodne trgovine ljudima, priopćili su iz Tužiteljstva BiH.

“Tužitelj iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužiteljstva BiH koordinirao je aktivnosti u suradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i Graničnom policijom BiH, koji su prilikom kontrole robe i putnika redovne autobusne linije na graničnom prijelazu Brod detaljnim analizama otkrili i identificirali žrtvu međunarodne trgovine ljudima”, poručili su.

Kako dalje prenose, djevojčica je u pratnji stranog državljanina putovala redovnom autobusnom linijom. Po nalogu tužitelja, strani je državljanin zadržan u Službi za poslove sa strancima BiH, a djevojčica je smještena u sigurnu kuću.

Foto: Josko Supic / CROPIX, Ilustracija

Dijete će vratiti majci

“Navedena djevojčica nalazi se u bazi osoba za kojima tragaju međunarodne institucije te je tužitelj u stalnoj komunikaciji s nadležnim tužiteljstvom i policijom u Wiesbadenu u Njemačkoj. Poduzimaju se aktivnosti na realizaciji vraćanja djeteta majci”, poručili su iz Tužiteljstva.



Podsjetimo, svake godine u EU-u se registrira više od 7 tisuća žrtava trgovine ljudima, iako je stvarna brojka vjerojatno puno veća jer se za mnoge žrtve i dalje ne zna.

Većina žrtava su djevojčice i žene, ali broj muškaraca je u porastu, posebno za prisilni rad. Posljednjih godina oblici iskorištavanja su se promijenili, a trgovanje ljudima sve se više premješta na internet. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je do masovnog raseljavanja žena i djece i otvorila nove mogućnosti za kriminalne organizacije.

Oglasio se bivši šef policije, smatra da istraga ide u krivom smjeru: ‘Danka je nestala u tišini…’

Komentari