Na Kosovu euro sredstvo plaćanja od 1. veljače ove godine

Ilustracija: Pixabay

Prema odluci Središnje banke Kosova, od 1. veljače na teritoriju Kosova prestaje vrijediti srpski dinar. Jedino sredstvo gotovinskih plaćanja na području cijelog Kosova postaje euro, prenosi HRT. 

U emisiji Studio 4 o ovoj su temi govorili Emina Lekaj Prljaskaj iz saborska zastupnica iz Kluba zastupnika nacionalnih manjina i Mandy Hsyu, novinar i urednik RTV Priština.

– Mi svi znamo da se na ovom području događaju dvije paralelne vlasti. Na sjeveru Kosova gdje je srpska vlada to iskoristila iako je imala sporazum s kosovsko stranom iz 2011. godine gdje se govori da se mora priznati euro kao valuta i mislim da je krajnje vrijeme da dođe do toga, naglasila je Emina Lekaj.

Mandy Hsyu, je citirao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je rekao da će učiniti sve da do toga ne dođe, ali je rekao i da Srbija nema atomsku bombu i da se ne može boriti protiv cijelog svijeta, rekao je.



– Ovo je pokazatelj da se nad Srbijom vodi kvalitetan pritisak zapada da s promijeni stav oko Kosova, a sada je interesantno da javno mnijenje u Srbiji sve više shvaća da je realnost na Kosovu nepovratna. Nakon zadnjeg agresorskog upada Republike Srbije na javni prostor i reakcije Zapada na to sve se više shvaća da je Kosovo neminovna realnost te jedino razgovora i pregovora i priznavanja realnosti, a to je Republika Kosovo i jedini izlaz istaknuo je.

Komentari