‘NA SIGURNOM SU’ Ministarstvo stalo na kraj nagađanjima: Otkriveno gdje su djeca iz DR Konga

Stafrance Zulu/Cropix/Cropix

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) u utorak nam je otkrilo lokaciju djece iz DR Konga koju su četiri hrvatska para namjeravala posvojiti.

Prema nekim medijskim napisima navedeno je da su “na sigurnom” pa nas je zanimalo zna li MVEP točno gdje se djeca nalaze.

Naime, kako javlja N1, neslužbeno doznaju da se posvojena djeca nalaze u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ondje ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

‘Na sigurnom su’
“Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik, dječaka su odvojili od djevojčica i oni se nalaze u maloljetničkom zatvoru s djecom koja su tamo zbog droge ili krađe”, rekao je izvor.



No, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova raspolaže s drugim informacijama.

“Prema informacijama dobivenim od zambijskih vlasti, djecu su preuzele službe socijalne skrbi.

Djeca se trenutno nalaze u posebnom kompleksu gdje za njih skrbe.

Na sigurnom su, nisu ni na koji način ugrožena te imaju medicinsku skrb i dobru prehranu.

MVEP je u suradnji s lokalnom humanitarnom organizacijom u više navrata djeci dostavilo hranu i druge potrepštine”, stoji u odgovoru Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Tenzije u Ndoli
Podsjetimo, nakon što je u utorak propalo ročište, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je kako više neće tolerirati odgode nastale zbog tužiteljstva koje nije uspjelo osigurati dolazak svojih svjedoka. Prema riječima sutkinje, izdat će se dovedbeni nalozi.

No, ukoliko tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti, bez da se obrana uopće izjašnjava, a parovi iz Hrvatske u tom su slučaju automatski slobodni.

Nakon ročišta od prošlog tjedna, pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo prilično klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist pa smo tako od imigracijske službenice doznali da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga.

Komentari