Na sjednici Odbora za medije rasprava o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a

screenshot

Počela je sjednica saborskog Odbora za informiranje, informatizaciju i medije. Na dnevnom je redu povlačenje iz procedure prijedloga odluke o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a od 13. listopada te utvrđivanje novog prijedloga odluke. Sve prati Mirna Farkaš Salamon.

Novi prijedlog Odbora trebao bi biti potvrđen danas. Prva točka je povlačenje odluka i poništavanje 18. sjednice, kako je to još u petak naložio Odbor za Ustav. Na 19. sjednici druga točka je izbor prijedloga za glavnog ravnatelja HRT-a. Sutra bi na plenarnoj sjednici trebala biti održana rasprava o prijedlogu kandidata za glavnog ravnatelja, a u srijedu bi Sabor trebao glasovati o kandidatu.

“Rokovi su tijesni, ako se procedura ne obavi do četvrtka, izbor glavnog ravnatelja vraća se na početak jer u četvrtak ističu svi zakonski rokovi za natječaj. No saborska oporba se ne povlači Cijelo jutro u Saboru bio je okrugli stol – glavna tema izbor glavnog ravnatelja HRT-a, ali i stanje na HRT-u. Za jedne stanje je dobro, za druge stanje nikad gore. Konsenzusa nema. Oporba se osvrnula i na prošlotjedno opstruiranje saborske sjednice kada su zauzeli saborsku govornicu kako ne bi dopustili raspravu o, kako su rekli, neposlovničkom odabiru kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a. Sve to trebalo bi biti ispravljeno danas”, rekla je Farkaš Salamon.

Predsjednik SDP-a je istaknuo kako se ne sjeća da je u parlamentarnoj praksi poništena neka od odluka koja je donesena na zakonom propisan način.



“U parlamentarnoj praksi ne pamtim da je poništena odluka nekog radnog tijela jer nije donijeta na zakonom propisan način, u skladu s Poslovnikom. Nije se radilo o opstrukciji nego borbi protiv nezakonitosti”, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva je kazao kako je HRT potpuno uništen javni servis i da ovakav ne treba nikome.

“HRT nažalost potpuno devastiran javni servis. Javni servis nema alternativne, ali ovakav ne treba nikome. Odgovornost za to najviše snosi politika jer se po političkom ključu bira ravnatelj, a praktički kasnije i svi rukovodeći kadrovi”, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Ministrica Obuljen Koržinek je isktaknula da u mnogim mandatima na HRT nije bilo profesionalizma i da je isti sada potreban.

“Ono što HRT-u treba to je profesionalizam, njega nije bilo u mnogim mandatima. Bila sam predsjednica Programskog vijeća kad je 40 urednika smijenjeno u par dana. Moramo paziti kad prozivamo druge jer nažalost predugo su se na HRT-u izmijenjvali naši i vaši, a vrijeme je da tamo bude mjesta isključivo za one koji su najbolji i najprofesionalniji”, rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.

Komentari