Na suđenju za aferu Dnevnice svjedočila je tadašnja zamjenica ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

U aferi Dnevnice Tomislava Sauchu nekadašnjeg predstojnika Ureda premijera Zorana Milanovića i Sandru Zeljko tadašnju tajnicu, tereti se da su lažirali putne naloge i  izvukli iz državnog proračuna nekih milijun kuna. Novac je izvlačen i za vrijeme Vlade Tihomira Oreškovića i Andreja Plenkovića, a kako se navodi u optužnici. Terezija Matić je bila zamjenica ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. Preko računovodstva tog ureda isplaćivale su se dnevnice za nepostojeća službena putovanja. Terezija Matić je posumnjala kako nešto nije u redu kada je vidjela službenicu za informiranje u Uredu premijera, Paulu Popravak na svom radnom mjestu, a prema putnom nalogu je trebala biti u Beču.

“Sandra Zeljko bila je ta koja je gotovo uvijek na blagajni preuzimala akontaciju za bilo čija putovanja. No u jednom trenutku primjetila sam da ima neubičajeno mnogo putnih naloga za službena putovanja posebnih savjetnika tadašnjeg premijera Zorana Milanovića. Mnogi od tih putnih naloga na obračun su stizali i nakon promjene vlasti 2016. Neki putni nalozi za koje su isplaćene akontacije nisu bili potpisani i vraćeni u računovodstvo više od godinu i pol dana. Zbog toga smo uveli dostavnu knjigu i tabelarnu evidenciju putnih naloga kako bi se lakše snašli. Osim toga slali smo i brojne dopise da nam se potpisani putni nalozi vrate. Nisam imala razloga sumnjati jer su gotovo svi putni nalozi imali potpis Tomislava Sauche” rekla je pred zagrebačkim Županijskim sudom Terezija Matić, koja je svjedočila u nastavku suđenja za aferu Dnevnice.

“Kada bih nešto i pitala Sandru Zeljko, ona mi je odgovarala da je sve u redu s putnim nalozima. U slučaju Paule Popravak kazala mi je da je umjesto nje na put u Beč otišla službenica Kovačević. O svemu tome sam izvjestila i Zvonka Matišića, tadašnjeg ravnatelja Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. A on je nazvao Sauchu i pitao je li se dogodila neka greška vezana uz te čudne putne naloge, na što mu Saucha odgovorio da je sve u redu.” rekla je Matić.



Komentari