NACIONALNA MRŽNJA U ZADRU Srbin krao, vrijeđao, izudarao i smrću prijetio Bošnjaku

Vlado Kos / CROPIX

Istražni zatvor određen je 44-godišnjem državljaninu Srbije kojega Općinsko državno odvjetništvo u Zadru sumnjiči za krađe i iznude na zadarskom području, ali i da je zbog mržnje što je musliman pretukao te smrću prijetio Bošnjaku.

Zadarsko tužiteljstvo osumnjičenog tereti za kaznena djela protiv imovine krađom i iznudom te za kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom.

U utorak u priopćenju navode da je taj 44-godišnjak između 15. ožujka i 15. travnja iz kuće u gradnji u Svetom Filipu i Jakovu ukrao dva televizora, motornu pilu, usisivač, dva suncobrana te drugi alat i opremu vrijednu oko 30 tisuća kuna.

Sumnjiče ga i da je od 1. ožujka do 23. travnja u Svetom Filipu i Jakovu te u Pakoštanima muškarcu porijeklom iz BiH i muslimanske vjeroispovijesti, s kojim je koristio apartman, zbog mržnje prema pripadnicima te vjere učestalo govorio da mrzi muslimane i da ih ne može smisliti.



Vrijeđanje i prijetnje

Kako bi ga ustrašio upućivao mu je pogrdne i prijeteće riječi, što je kod njega izazvalo strah i poniženje zbog njegovih vjerskih i nacionalnih osjećaja.

Srbin je osumnjičen i da je od početka ožujka do 23. travnja u Pakoštanima, nakon što je od spomenutog Bošnjaka naplatio 550 kuna duga, s ciljem da se nepripadno materijalno okoristi nasiljem i prijetnjom natjerao ga da za njega obavlja razne fizičke poslove i usluge.

Pritom mu je navodio da mu na vraćenih 550 kuna zaračunava kamate, tako da ukupno od njega traži isplatu duga od 7500 kuna.

Oštećenog je udarao šakama po glavi i tijelu te ga tjerao da za njega besplatno obavlja građevinske radove, a tražio ga je i da na svoje ime sklopi ugovor s teleoperaterom za kupnju i pretplatu mobilnog telefona i tableta, koje mu treba donijeti i predati.

Kako Bošnjak to nije mogao napraviti jer je u Hrvatskoj imao prijavljen boravak na samo godinu dana, osumnjičeni ga je kaznio udarcima šakama po glavi i tijelu te mu prijetio da će ga ubiti, a sve to je trajalo dok ga oštećeni nije prijavio policiji.

Sudac istrage Županijskog suda u Zadru je prihvatio prijedlog tužiteljstva i 44-godišnjaku odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke.

Komentari