NACIONALNI STOŽER 150 novih slučajeva zaraze, preminulo 13 osoba

Foto: Robert Anic/PIXSELL

U protekla 24 sata zabilježena su 834 nova slučaja pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 6.922. Među njima su 982 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 90 pacijenata. U protekla 24 sata oporavilo se 809 osoba, a testirano je njih 6.884.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 257.639 osoba zaraženih novim koronavirusom, od čega 834 u protekla 24 sata.

244.944 osobe su se oporavile, od toga 809 u protekla 24 sata. U protekla 24 sata preminulo je 20 osoba, ukupno 5.773 osobe.

Do danas je ukupno testirano 1.475.016 osoba, od toga 6.884 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 22.914 osoba, javlja Nacionalni stožer civilne zaštite.



“Događa se da neke ordinacije obiteljske medicine dobiju više cjepiva, nego što im treba za drugu skupinu, oni onda to cjepivo trebaju potrošiti na mlađe osobe s kroničnim bolestima i bilo koga drugoga, da cjepivo ne propadne. Sada smo na prvoj trećini druge faze cijepljenja i nastavljamo s njom. Kad ona bude gotova, onda ćemo prioritizirati mlađe osobe. Tu će biti i neki gospodarski elementi, oni će biti dogovoreni na razini nacionalnog Stožera”, rekao je Krunoslav Capak na konferenciji Stožera, prenosi N1.

Dodao je da je cijena za PCR test 390 kuna, a za brzi antigenski 104 kune. “Svatko tko dobije uputnicu da se testira, HZZO-u se naplaćuje ta cijena. Ustanove koje obavljaju testiranje, a koje su u državnom ili županijskom vlasništvu, imaju mogućnost tržišnu cijenu za one koji se žele testirati o svom trošku. Privatne ustanove su potpuno na tržištu i one same određuju cijene svojih testova”.

Rekao je da je nekoliko slučajeva zaraze koronom nakon cijepljenja.

“Što se tiče slučaja iz Zadra, tamo od prosinca registrirano oko 12 slučajeva u Zadarskoj županiji, ali to nisu sve ljudi koji su dobili dvije doze pa da je još prošlo 14 dana. Ono što je zaključak je da oni koji su cijepljeni, a zaraze se, nitko od njih ne razvija teže oblike niti se hospitalizira. Tu je pogotovo zanimljivo što je u Zadarskoj županiji bio i jedan broj korisnika domova za starije koji su nakon cijepljenja došli u kontakt s virusom i nisu razvili teže simptome”, rekao je ministar Davor Božinović.

Dodao je kako su tek krenuli razgovori oko ‘covid-putovnica’. “Te potvrde su tu da olakšaju kretanje, poanta je da se onima koji ulaze u sustav covid-putovnica olakša kretanje i prelazak granica. Nešto bi jasnija situacija trebala biti do kraja mjeseca. Radi se na pravnom dokumentu, ali i na razmatranju svih stručnih i tehničkih detalja oko izrade tih potvrda”.

Komentari