Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije saslušalo Zadravec: Marić kaže da su čuli puno važnih stvari

Andreja Marić Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nacionalno vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije u utorak je saslušalo smijenjenu predstojnicu Zavoda za radiologiju KBC-a Sestre milosrdnica Dijanu Zadravec koja je iznijela svoje dokaze o kriminalnim radnjama kojim je izvlačen novac iz te bolnice. Zadravec je rekla kako je krajem 2020. otkrila kriminalnu hobotnicu u bolnici u kojoj je izvlačen novac u džepove liječnika, zbog čega je odgovorne prijavila za zlouporabu položaja i ovlasti, a neke odjelne liječnike za krivotvorenje isprava. Na saslušanju Zadravec bila je i saborska zastupnica Andreja Marić (SDP), inače i sama liječnica.

Marić je odbacila te optužbe da je ona uzimala prekovremen sate: “Ja to nisam radila, bila sam svojevremeno i pročelnica službe i ja takve stvari nisam dopuštala. Čak i da imate samo jednu ustanovu u kojoj se to radi, vrijeme je da se takve stvari prekinu i raščiste”, komentirala je Marić te dodala: “Meni je ključno što je on (Zovak) banalizirao sve ono na što je ona (Zadravec) ukazivala. Ona ne ukazuje na stvari zadnja dva-tri tjedna pa da bi netko rekao ‘evo sad se bori za poziciju ravnatelja’, nego na sve te stvari, kako sama kaže, upozorava od 2016. I kada vam jedan nadređeni ravnatelj banalizira, na to odamhuje rukom, onda smo u velikom problemu” rekla je Zadravec

Andreja Marić ističe kako sve na što je Zadravec ukazivala treba provjeriti: “Puno važnih stvari smo čuli. Ne morate biti liječnik u sustavu da biste se fokusirali na nekoliko stvari i dobro razmislili ima li tu nečega, a ja mislim da ima. Ako za pacijenta utrošite jedan stent, a faktorirate dva, svaki košta 60, 70, 80 tisuća, i tako stent po stent, pa razni materijali – devet potrošite, a 11 faktorirate, pa materijali kojima je istekao rok trajanja, 700.000 kuna je u pitanju… Netko za to mora odgovarati. U pitanju su i prekovremeni sati, u Centralnom obračunu plaća se evidentiralo jedno, a čuli smo da kolege nisu bili na poslu. Prema onome što je iznijela profesorica Zadravec, to je isto nekih 300.000 kuna. Postavlja se pitanje tko je uzeo novac i tko je oštetio, što bolnicu, što naš zdravstveni sustav”

“Nešto od tih materijala koji su bili u tom virtualnom skladištu se koriste od jedan do dva komada godišnje, a Zadravec je rekla da je zatekla 11 komada. Netko je naručio nešto što se neće potrošiti narednih par godina i rezultat je da je bilo isteka roka trajanja. Kako je ona pismenim materijalima potkrijepila, 30 milijuna kuna je faktorirano prema HZZO-u, a 50 milijuna kuna je ustanova platila. Znači, 20 milijuna kuna nedostaje. To sve treba istražiti” rekla je Marić za N1.



Komentari