NACRT PROGRAMA STRANKE! “HDZ je ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

HDZ je ključan za stabilizaciju političkog i društvenog života Hrvatske kao preduvjetu njezina sveukupnog napretka, ističe se u nacrtu programa HDZ-a za četvrto desetljeće, koji bi u subotu na 19. Općem saboru u KD “Vatroslav Lisinski” trebalo potvrditi oko 2000 izaslanika.

U programu pod nazivom “HDZ i Hrvatska u četvrtom desetljeću samostalnosti” navodi se da će se stranka u četvrtom desetljeću djelovanja zalagati za moderni hrvatski suverenizam, što uključuje modernizacijsku prilagodbu gospodarstva, podizanje životnog standarda i socijalne sigurnosti te borbu protiv svih oblika isključivosti, izolacionizma i demagogije.

HDZ najveću potporu dobiva kao stranka desnog centra

HDZ-ovci svoje mjesto vide na desnom centru političkog spektra koji, tvrde, najbolje objedinjuje vrijednosti narodnjaštva i kršćanske demokracije, koje dijeli najveći dio hrvatskog naroda, kao i ideale domoljublja, državotvornosti, rada, solidarnosti, društvene tolerancije i otvorenosti prema svijetu.



To se više puta potvrdilo, u novije vrijeme posebice na parlamentarnim izborima 2016. i 2020. godine, kada se pokazalo da HDZ dobiva najveću potporu birača kad je vođen upravo tim vrijednostima i idealima.

Uz to, HDZ onda i najlakše pronalazi prihvatljive izborne ili postizborne partnere u drugim desno-centrističkim i centrističkim političkim strankama, skupinama te pojedincima.

Takav HDZ također najbolje uspijeva postići nove iskorake u međunarodnoj afirmaciji naše domovine, a naročito unutar EU-a, navodi se u programu.

U novije vrijeme, obilježeno bujanjem populističkih političkih platformi i izolacionistički nastrojenih stranaka, uvjerenost u ispravnost pozicije desnog političkog centra još je izraženija.

U ostatku programa naglašava se važnost razvoja konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i njegove prilagodbe digitalnom dobu, te borbe protiv klimatskih promjena i čuvanje okoliša većom orijentacijom na obnovljive izvore energije i bolje gospodarenje otpadom.

Također se upozorava na važnost rješavanja populacijskih problema u zemlji, posebice na slab rast nataliteta i porast staračkih domaćinstava, kao i na neravnomjeran prostorni razmještaj stanovništva.

Poštuju “sve zajednice obiteljskog života”

Među “temeljnim načelima i odrednicama” uz zalaganje za dostojanstvo Domovinskoga rata i poštovanje prava hrvatskih branitelja našla se i obitelj, uz poruku kako HDZ smatra obitelj temeljnom jedinicom društva. No, pritom poštuju “sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi” te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti.

U dijelu programa vezanom za članstvo najavljuju jače sudjelovanja članstva u formuliranju stranačkih politika, digitalnu modernizaciju i donošenje etičkog kodeksa političkog djelovanja.

Komentari