Nadbiskup poslao božićnu poruku: ‘Crkva nije terapijska zajednica’

Bozo Radic/Cropix

Vrhbosanski nadbiskup Tomo Vukšić upozorio je kako je u Bosni i Hercegovini previše sijanja straha i teških riječi s čim se mora prestati kako bi se odnosi među ljudima popravili.

U intervjuu za sarajevski “Dnevni avaz” od ponedjeljka vrhbosanski je nadbiskup kazao kako su opće okruženje i atmosfera u kojima se ove godine dočekuje Božić obilježeni tragičnim ratnim sukobima u Ukrajini i Svetoj zemlji, ali i brojnim drugim sličnim sukobima na drugim stranama svijeta koji medijski nisu popraćeni, pa su tako gotovo zaboravljeni iako posvuda stradaju ljudi.

Foto: Bozo Radic/Cropix

“Mora se dizati glas i činiti što je moguće protiv svih takvih zala. A kod nas doma, u javnom prostoru, previše je teških riječi i sijanja straha i bilo bi dobro da se uspostavi odgovoran odnos prema onomu što se javno izgovara. Da ljudi svoje planove i djela usklade s Božjim pravilima i zakonima”, kazao je Vukšić. Uputio je poziv svima da u svom životu učine isto što je učinio Isus: da postanu i budu boljim čovjekom i da se prema svakomu ponašaju kao ljudi.

Vjera nije terapijska zajednica
Istaknuo je da vjera nije utočište za razočarane niti je Crkva terapijska zajednica za frustrirane ljude ili psihološko savjetovalište protiv društvenih problema u koje bi se ulazilo zato što su okolnosti teške, a stvarnost nesigurna, dodajući da se “time bave nadležne kvalificirane ustanove”. “Vjera je radost koja treba izrastati iz uvjerenja da se, bez obzira na okolnosti, čovjek nalazi u Božjoj blizini, a crkva je zajednica tako radosnih”, kazao je vrhbosanski nadbiskup.



Sretan Božić želi vam redakcija portala Otvoreno.hr

Komentirajući način na koji se u suvremenom svijetu danas obilježava Božić kazao je kako se u osnovama vjerske sadržine tog blagdana ništa nije promijenilo niti se to može dogoditi. Neke su novosti koje se u njegovo obilježavanje unose prihvatljive i treba ih promatrati kao doprinos vremena no neke baš i nisu spojive sa značenjem Božića, kaže Vukšić pri čemu izrazito neprihvatljivim smatra ideološki pristup u kojemu se božićne blagdane preimenuje u “sezonske”.

Komentari