Najmlađi civilni stradalnik Škabrnje poslao oštru poruku Šimpragi: ‘Nema oprosta, oteli ste mi mladost’

Foto: Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Najmlađi civilni stradalnik Škabrnje Angelo Žilić dao je bezrezervnu podršku podršku i potpis Inicijativi koju su Škabrnjani organizirali protiv dolaska srpskih predstavnika na obljetnicu stradavanja njegova mjesta, obitelji i sumještana:

“Premijer Plenković je prošle godine pod okriljem noći, dan prije obljetnice pada Škabrnje i Vukovara, doveo Anju Šimpragu, podpredsjednicu vlade da se pokloni žrtvama Škabrnje. To su učinili podmuklo bez da su o tome obavijestili mještane općine Škabrnja te tako navukli bijes i ogorčenje svih nas koji smo u patnji i boli proživljavali spomen na pad Škabrnje i monstruozne zločine počinjene od strane četničkih spodoba i JNA vojske pod zvijezdom petokrakom”, započeo je Žilić prisjećanjem na lanjsko iskustvo.

“Vjerovali smo vam, a vi ste nas počeli ubijati”
Svoj prikriveni dolazak su, kaže, pravdali pomirbom, povjerenjem i suživotom:

“Mi Škabrnjani smo imali povjerenje u naše susjede 1991. godine koji su, kad im se ukazala prilika, počeli paliti, pljačkati i ubijati svoje dojučerašnje susjede i prokazivati na one koji su se skrivali po podrumima. Suživot je danas itekako moguć što je vidljivo i po koaliciji između vladajućih i SDSS-a, inače stranke koju je osnovao ratni zločinac Goran Hadžić. Upravo ta koalicija štiti spomenike četničkim vojvodama po mjestima u okolici Vukovara, štiti zločince koji i dalje slobodno hodaju po Negoslavcima u Lijepoj našoj i drugim mjestima, štiti sve one koji zvjerski i dalje po našoj dalmatinskoj regiji i zadarskoj okolici skidaju i pale zastave, veličaju takozvanu SAO Krajinu i uništavaju spomenike naših palih heroja iz Domovinskog oslobodilačkog rata.”



“Kako da oprostimo ako ne reagirate na provokacije?”
Ne vidi, kaže, da je Pupovcu ili Anji to zasmetalo pa da je u medijima iznijela javnu osudu svih tih provokacija.

“Šutnja je često jača i od riječi a njihova šutnja je zapravo znak odobrenja na sve ovo što se događa. Naposljetku, kako se pomiriti sa nekim tko i dalje veliča zločinačku ideju velike Srbije i četnički pokret? Kako se pomiriti i oprostiti kad zločinci i nakon 30 godina nisu odgovarali za svoje nedjela? Kako oprostiti nekome tko uopće nije ljudsko biće, jer upravo te spodobe koji su činili zločine su oličenje zla?”

Angelo Žilić kaže da u Škabrnji ne postoji obitelj koja nije izgubila barem jednog člana u napadu.

“Kod nas Škabrnjana to neće proći”
“Tko će vratiti naše najmilije, tko će vratiti moju ubijenu baku, moju uništenu mladost i litre suza i patnje moje obitelji i obitelji svih Škabrnjanaca? Tražiti oprost a i dalje biti u stranci koja ima četnički predznak i koja štiti sve ono što je uništavalo moju i našu domovinu je još jedna politička licemjernost koja kod nas Škabrnjana neće i ne smije proći. Upravo iz ovih razloga poručujem Plenkoviću i svima onima koji na silu žele da mi Škabrnjani oprostimo i zaboravimo onima koji su nas ubijali – to se neće dogoditi. Neće se dogoditi sve dok zločinci ne budu kažnjeni onako kako zaslužuju, dok postoji neiskrenost u traženju oprosta i dok je oprost politički motiviran i sve dok mi Škabrnjani ne dobijemo ratnu odštetu za pretrpljeno uništenje i opljačkano selo.”

Ožiljci će ga, poručuje, zauvijek podsjećati na užase proživljene u Škabrnji:

“Ožiljak ranjavanja na mom tijelu je vječni podsjetnik na stradavanje moje Škabrnje, moje bake, moje tete, mojih sumještana te upravo zbog svega navedenog dajem podršku i potpis Inicijativi protiv dolaska takvih osoba. Nikad zaboraviti, nikada oprostiti”, jasan je Žilić.

Komentari