Najveći nuklearni reaktor u Europi nakon 18 godina počinje s redovnom proizvodnjom

Foto: Twitter

Novi finski nuklearni reaktor Olkiluoto 3 (OL3), najveći u Europi, počet će s redovnom proizvodnjom u nedjelju i time pojačati energetsku sigurnost u regiji kojoj je Rusija prekinula opskrbu plinom i strujom, objavio je njegov operator u subotu.

Nuklearna energija i dalje je kontroverzna u Europi, prvenstveno zbog zabrinutosti za sigurnost, a vijest o pokretanju OL3 dolazi nakon što Njemačka u subotu gasi posljednja tri reaktora, dok Švedska, Francuska, Velika Britanija i drugi planiraju nove razvoje.

Teollisuuden Voima (TVO), operator OL3-a, koji je u vlasništvu finske tvrtke Fortum i konzorcija energetskih i industrijskih kompanija, rekao je da se očekuje da će jedinica zadovoljiti oko 14 posto finske potražnje za električnom energijom, smanjujući potrebu za uvozom iz Švedske i Norveške.

Izgradnja reaktora od 1,6 gigavata (GW), prve nove nuklearne elektrane u Finskoj u više od četiri desetljeća i prve u Europi u 16 godina, započela je 2005. Elektrana je prvotno trebala biti puštena u pogon četiri godine kasnije, ali se pojavilo niz tehničkih problema.



OL3 je u ožujku prošle godine isporučio probnu proizvodnju finskoj nacionalnoj energetskoj mreži i tada se očekivalo da će započeti redovitu proizvodnju četiri mjeseca kasnije, ali pretrpio je niz kvarova za koje su bili potrebni mjeseci da se poprave. Kao rezultat ovog pokretanja, analitičari kažu da Finska, jedina nordijska zemlja s velikim deficitom električne energije, može očekivati niže troškove električne energije.

Ruski izvoz električne energije u Finsku završio je u svibnju prošle godine, kada je ruska tvrtka Inter RAO objavila da joj nije plaćeno za energiju koju je prodala, što je posljedica sve većeg jaza između Moskve i Europe zbog rata u Ukrajini. Ruski državni izvozni monopolist Gazprom je nedugo nakon toga okončao isporuke prirodnog plina u Finsku.

Komentari