Najviši europski sud: Tvrtke u EU mogu zabraniti nošenje hidžaba na poslu

Ilustracija: Unplash

Tvrtke u Europskoj uniji mogu zabraniti nošenje marama dok je to opća zabrana koja ne diskriminira zaposlenice, objavio je najviši europski sud, kao najnoviju presudu o pitanju koje dijeli Europu godinama.

Slučaj se tiče muslimanke kojoj je rečeno da ne može imati pokrivenu glavu kad se prijavljivala za šestotjednu praksu u belgijskoj kompaniji.

Tvrtka je rekla da imaju pravilo o neutralnosti, što znači da u njihovim prostorima nije dopušteno pokrivati glavu, bilo da je riječ o kapi ili šalu.

Sud EU: Interno pravilo tvrtke ne predstavlja izravnu diskriminaciju
Žena se obratila belgijskom sudu, koji je savjet zatražio od Suda Europske unije (CJEU).



Sud Europske unije sa sjedištem u Luksemburgu rekao je da ne bi trebalo biti izravne diskriminacije u takvoj zabrani.

“Interno pravilo tvrtke koje zabranjuje vidljivo nošenje vjerskih, filozofskih ili duhovnih znakova ne predstavlja izravnu diskriminaciju ako se primjenjuje na sve radnike na općenit i nediferenciran način”, rekli su suci.

CJEU je prošle godine rekao da tvrtke iz EU mogu zabraniti zaposlenicama da nose marame pod određenim uvjetima, ako to trebaju učiniti kako bi kupcima projicirali sliku neutralnosti.

Francuska 2004. zabranila nošenje hidžaba u državnim školama
U Njemačkoj se godinama raspravlja o zabrani nošenja marama za žene na poslu, uglavnom u odnosu na učiteljice u državnim školama i sudačke pripravnice.

Francuska, u kojoj živi najveća muslimanska manjina u Europi, zabranila je nošenje islamskih marama u državnim školama 2004. godine.

 

Komentari