Nakon Todorićevog zahtjeva za izuzećem sudaca i tužitelja prekinut “Veliki Agrokor”

Zeljko Puhovski / CROPIX

Optuženik u aferi Agrokor Ivica Todorić zatražio je na današnjem ročištu izuzeće Županijskog suda u Zagrebu vezano za svjedoka Ismeta Kamala iz poljskog KPMG-a, koji je izradio knjigovodstveno-financijski izvještaj, okosnicu cijele optužnice. Todoriću je sporno što KPMG nije dostavio dokumentaciju koju je tražilo optužno vijeće, ali ga je sud svejedno želio ispitati.

Optuženik Ivica Todorić tražio je izuzeće svih sudionika u postupku, predstavnika DORH-a i svih sudaca.

– Moje kolege i ja smo spremni ići na pred svaki sud na svijetu. To mora u nekoj mjeri mora biti nešto što je relevantno, što je u skladu s vladavinom prava. Ovo nema veze s vladavinom prava. Ugovor između ŽDO-a i tog tobože vještaka nije vještak ali tobože vještaka KPMG Poljska ne postoji. I ne daju ugovor i ne daju, ne daju, ne daju. Zašto ne daju ugovor? U čemu je problem?, puta optuženik u aferi “Agrokor” Ivica Todorić.

Todorić najavio mogućnost ulaska u politiku



Todorić je otkrio kako bi Kamala pitao s kim je potpisao ugovor, ima li stručnu kvalifikaciju, je li on po zakonu prijavljen u Hrvatskoj kao vještak i je li kao vještak registriran u Poljskoj.

– ‘Sve on to nije. Neće se od ovoga dogoditi revolucija, ali od ovoga će se znati da su apsolutno željeli voditi proces na način da mi nemamo relevantne informacije i da ne možemo relevantno pitati’, dodao je.

Istaknuo je da Agrokor nije bio u bankrotu, za razliku od Fortenove za koju tvrdi da je u “čistom bankrotu”.

– Fortenova duguje 18 milijardi, a s druge strane mora do iduće godine platiti sedam ili 10, a ima godišnji profit od nekih 300 milijuna kuna. To je bankrot, ocijenio je.

Bivši vlasnik koncerna Agrokor najavio je mogućnost da se politički aktivira te je kazao kako već ima političku potporu, ali nije precizirao čiju. ‘

– Vidjet ćete’, kazao je i nadodao kako očekuje pobjedu i na arbitražnom sudu u Washingtonu.

Zamjenica državnog odvjetnika Danijela Pajić rekla je da je sjednica optužnog vijeća odgođena je.

– Naime, na njoj je trebao biti ispitan vještak koji je radio vještački nalaz u ovom predmetu. On je bio spreman odgovarati na pitanja i sudsko vijeće odlučilo je da se prijeđe na ispitivanje vještaka, međutim branitelji su donijeli prijedlog da se prije ispitivanja vještaka pribavi dodatna dokumentacija. Sud je to odbio, a prvokrivljeni Ivica Todorić podnio zahtjev za izuzećem svih sudionika u ovom postupku.

Todorićev odvjetnik Fran Olujić kaže da je Todorić taj zahtjev podnio osobno.

– Dakle on smatra da se ne može kvalitetno ispitivati vještaka prije nego što imamo dokumentaciju koja ukazuje na to kako je on uopće postao vještak u ovom postupku.

Ismet Kamal je na sud došao prije 9 sati, a odvjetnici optuženih u glavnom slučaju protiv Ivice Todorića i njegovih suoptuženika novinarima su prije sjednice optužnog vijeća ponovili da je njegov vještački nalaz nezakonit.

Tvrde da su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorića i njegovih 14 suoptuženika optužnica tereti da su od 2006. do 2017. oštetili koncern za milijardu i dvjestopedeset milijuna kuna. Od toga je Ivici Todoriću, kako tvrdi tužiteljstvo, pribavljeno 925 milijuna kuna, a ostatak od oko 320 milijuna kuna nizozemskom Agrokor Investmentu BV.

O osnovanosti optužnice od 459 stranica optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda već je raspravljalo tijekom prošle godine. No, 18. listopada 2021. Visoki kazneni sud naložio je novo propitivanje zakonitosti financijskog vještačenja na kojem se optužnica temelji.

Visoki kazneni sud (VKS) tada je objavio da je ukinuo prvostupanjsko rješenje optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda u dijelu kojim su odbijeni prijedlozi obrane za izdvajanje kao nezakonitog dokaza kombiniranog financijsko-knjigovodstvenog i revizorskog vještačenja.

Objava o povlačenju optužnice uslijedila nakon vijesti da su zbog odavanja podataka iz istrage uhićeni bivša tužiteljica Mirela Alerić Puklin koja je radila na tom slučaju, njen suprug i bivša članica uprave Agrokora Piruška Canjuga, optužena zajedno s Todorićem.

Todorić je potom priopćio da je optužnica koja je njega i suradnike teretila za izvlačenja novca iz te tvrtke povučena kako bi se prikrila blamaža državnog odvjetništva u slučaju Agrokor.

Bez obzira na odluku optužnog vijeća nezadovoljna strana ima pravo žalbe pa se očekuje da će o ovom slučaju ponovno odlučivati Visoki kazneni sud.

Komentari