NASA objavila veliki izvještaj o NLO-ima: “Ovo je jedan od najvećih misterija”

Foto: Unsplash, Ilustracija

Američka svemirska agencija NASA objavila je rezultate dugoočekivane studije o neidentificiranim letećim objektima (NLO). NASA je prošle godine objavila da pregledava dokaze o tzv. neidentificiranim zračnim fenomenima koji su zamijenili dosadašnji izraz “NLO” u službenom izričaju.

Neidentificirani leteći objekti, ili kako ih odnedavno NASA zove: neidentificirani zračni fenomeni, još nisu rasvijetljeni. To je srž iščekivanog izvješća koje je objavljeno prije nekoliko sati. NASA je danas navela da nema nikakvog razloga vjerovati da bi pojave na nebu koje su desetljećima nazivane NLO-ima imale izvanzemaljsko podrijetlo.

“Glavni je zaključak naše studije da još mnogo toga tek trebamo doznati. NASA-ino neovisno tijelo nije pronašlo nikakav dokaz da su ti fenomeni izvanzemaljskog podrijetla, ali ne znamo ni što su oni zapravo. I zato smo imenovali direktora odjela za istraživanje neidentificiranih anomalijskih fenomena”, rekao je ravnatelj NASA-e Bill Nelson.



Ključni alati za identificiranje rijetkih pojava
“Trenutačno je analiza podataka o UAP-u otežana zbog loše kalibracije senzora, nedostatka višestrukih mjerenja, nedostatka metapodataka iz senzora, kao i nedostatka osnovnih podataka. Trud da se to popravi ključan i stručnjaci NASA-e mogu pomoći u robusnom i sustavnom prikupljanju podataka i NASA bi morala doprinijeti širem vladinom pristupu prikupljanju podataka”, pišu stručnjaci NASA-e.

“Panel vjeruje da umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) mogu biti ključni alati za identificiranje rijetkih pojava uključujući i UAP. Međutim, ove moćne tehnike mogu se raditi samo s dobro prikupljenim podacima i sakupljenim po strogim standardima.”

“Važno je u sve uključiti i javnost. Negativna percepcija oko izvješća o UAP predstavlja prepreku u prikupljanju podataka o ovim fenomenima. Sudjelovanje NASA-e moglo bi smanjiti stigmatizaciju vezanu za ove izvještaje”, dodaju stručnjaci NASA-e.

 

Neovisni istraživački tim
“Nakon, prijetnji po američki zračni prostor koji predstavlja UAP je jasna sama po sebi. Neophodno je koristiti ASRS ili sustav prijavljivanja sigurnosne avijacije, koji prima oko 100.000 izvješća godišnje.”

NASA je 9. lipnja 2022. najavila da će oformiti tim da ispita neidentificirane zračne fenomene, prijave pojave na nebu koje nisu uspješno identificirane kao letjelice ili kao poznati prirodni fenomen, iz znanstvene perspektive.

“Agencija NASA izabrala je 16 pojedinaca da budu dio neovisnog istraživačkog tima o neidentificiranim zračnim fenomenima. Riječ je o ekspertima za znanost, zrakoplovstvo i analizu podataka. Ovaj neovisni tim vodi astrofizičar David Spergel, koji je predsjednik Simons fondacije u New Yorku i bio je šef katedre za astrofiziku Sveučilišta Princeton”, navedeno je na stranici agencije.

Komentari