Nazire li se kraj agoniji? 3. maj iznio prijedlog modela namirenja dugova

Matija Djanjesic / CROPIX

Slavno riječko brodogradilište 3. maj je prije hrvatske samostalnosti bilo jedan od najboljih simbola grada Rijeke, a broj zaposlenih tamo je išao čak i do 7.500. Ipak, 90-ih godina, unatoč buđenju tržišta brodova, nestručnim i nesavjesnim poslovanjem novog rukovodstva te nepostojećom državnom strategijom 3. maj počeo naglo propadati da bi 2019 godine bio doveden do stečaja sa 750 radnika. Sada se nazire rješenje.

Kučanov model

Uprava »3. maja«, na čelu s direktorom Edijem Kučanom, jučer je prvi put izašla službeno s prijedlogom i modelom namirenja preostalog dijela vjerovničkih potraživanja, koja ukupno iznose oko 104 milijuna kuna.

Model je predstavljen skupini najvećih vjerovnika, trećemajskih kooperanata i dobavljača, onih s iznosima potraživanja većim od pola milijuna kuna, a već danas, kako doznajemo, prijedlog će biti dostavljen i svim ostalim vjerovnicima, kojih je blizu 200.

Prema onom što smo uspjeli doznati od direktora »3. maja« Edija Kučana, plan namirenja glavnine potraživanja kooperanata i dobavljača počiva na sredstvima i dinamici otplate trećemajskih potraživanja iz predstečajne nagodbe pulske brodarske kuće Alpha Adriatic, odnosno bivše Uljanik plovidbe. Riječ je o iznosu od 47 milijuna kuna, za koje je pulski brodar preuzeo obvezu da će ih namiriti do 2026. godine.



Može li se to stići do kraja kolovoza?

Direktor Kučan nije želio ulaziti u detalje podastrijetog prijedloga namirenja u ovom trenutku, uz obrazloženje da je prioritet dostaviti prijedlog svim vjerovnicima kako bi se s njihove strane dobile povratne informacije i očitovanja, a sve u cilju da se do konca kolovoza sklope nagodbe o namirenju.

Valja podsjetiti da dvogodišnji moratorij koji su trećemajski vjerovnici prihvatili za naplatu glavnine svojih potraživanja istječe 1. rujna. Upravo je potpis tog i takvog sporazuma o uređenju odnosa između »3. maja« i vjerovnika bio uvjet da Vlada izda državna jamstva za prvi kredit »3. maju« u iznosu od 150 milijuna kuna u ljeto 2019. godine, a iz čega su onda namirene zaostale plaće radnicima, 15 posto vjerovničkih potraživanja te priprema proizvodnje.

Sastanak s prvom grupom vjerovnika, najvećima od najvećih, barem kada su u pitanju dugovanja koje »3. maj« ima prema njima, potrajao je više od dva sata dok je kod druge grupe sve išlo brže i, čini se, glađe. Kako doznajemo, sastancima u dvorani na zapadnom ulazu u brodogradilište bio je prisutan i pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Dio duga ipak ide na otpis

“Mislim da smo svi ostali na istoj liniji, da je cilj da »3. maj« nastavi kontinuitet proizvodnje. Iz onog što smo imali prilike čuti u direktnom razgovoru, predloženi model je prihvatljiv, ali se fokus vrtio oko sigurnosti i garancija same naplate” kazao je Kučan.

U predloženom modelu namirenja vjerovnici su, ovisno o samim iznosima njihovih potraživanja, podijeljeni u nekoliko skupina, a nije teško zaključiti da je jedan dio duga, koji datira iz vremena prije sloma Uljanik grupe, predviđen za otpis, piše Novi list.

Komentari