Nazire se rješenje za građene koji sebi ne mogu priuštiti stan, prve obitelji već useljavaju

Unsplash

Grad Dubrovnik već odavno nosi titulu najskupljeg grada u Hrvatskoj kada je riječ o nekretninama. Cijene stanova u Dubrovniku se kreću od 5 do 10.000 eura po četvornom metru, pa tako za cijenu cijele kuće na Banovini možete kupiti tek deset kvadrata u Dubrovniku, piše Dnevnik.hr. 

Dubrovnik je s godinama postao grad s najmanjom priuštivosti nekretnina, pa si tako za cijeli prosječni godišnji dohodak Dubrovčanin može kupiti tek tri metra četvorna stana. U takvim okolnostima nije nikakvo čudo što se mnogi mladi sele iz Dubrovnika. Grad je ipak odlučio tome barem donekle stati na kraj te je krajem prošle godine nekoliko metara od Straduna kupio stan od od 130 metara četvornih, koji sada ide u najam obitelji s više djece.

“U stanu smo od 130 kvadrata. Cijena je iznosila 630.000 eura što je izvrsna cijena po pravu prvokupa i evo moći ćemo ga dati jednoj mladoj, višečlanoj obitelji. Ima četiri spavaće sobe, dvije banje, kuhinju, dnevni boravak” rekla je Marijana Aksić Vitković.

Foto: Pixabay

‘Nemoguće im je nešto kupiti’

Ovo nije jedini takav stan jer je u tijeku natječaj za dugoročan najam šest stanova unutar zidina čiji je cilj revitalizacija života u povijesnoj jezgri, ali i pomoć pri rješavanju stambenog pitanja onima koji to nisu u mogućnosti. Zainteresirani se mogu prijaviti do 4. ožujka.



“Ja ne znam kako će moja djeca, ja sam otplaćivala kredit 25 godina, imam još godinu dana za kuću. Kako ću je podijelit na tri djela, jedino je prodat pa svakom nešto dati, jer je njima ne moguće kupiti”, govori Vinka, stanovnica Dubrovnika. Iste probleme ima i pomorac Mario koji je digao kredit kako bi kupio stan u Dubrovniku. “Tada kada sam ja kupovao je bila oko 4.000 eura, danas je znamo viša. Ako normalno radiš s prosječnom plaćom nemoguće je”, rekao je.

U Dubrovniku postoji fond državnih stanova, koji će se prema riječima ministra Bačića, sada morati staviti na raspolaganje za zaštićene najmoprimce. “Ustavni sud je naložio kako se država mora izložiti i stambeno zbrinuti ljude koji moraju izaći iz tih stanova”, rekao je ministar Bačić.

Završava se višegodišnja pravna trakavica oko projekta golf resorta na Srđu

Komentari