Nazor: Oluja je jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti

FOTO: Tom Dubravec/ Cropix

U subotu, 5. kolovoza, proslavit ćemo Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja kao spomen na pobjedu u Domovinskom ratu. Na taj je dan 1995. godine Hrvatska vojska u Vojno-redarstvenoj operaciji Oluja oslobodila okupirani grad Knin ali i 10.400 četvornih kilometara ili više od 18 posto ukupne površine Hrvatske.

O značaju VRO Oluja ali i onome što je prethodilo samoj akciji u Studiju 4 je govorio prof. dr. sc. Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra, povjesničar, prenosi HRT.

– Oluja je jedan od najvažnijih događaja u hrvatskoj povijesti. Naglasit ću da je Hrvatska pokušavala mirnim putem riješiti krizu Jugoslavije kako početkom 1990. i 1991. godine, tako i tijekom narednih godina, upravo pred Oluju. Znači, intenzivirali su se pregovori s pobunjenim Srbima. Mi u 1994. godini imamo i dva sporazuma, zagrebački krajem ožujka i gospodarski u prosincu mjesecu. To je bio pokušaj da se pitanje okupiranih područja riješi mirnim putem. Međutim, vodstvo Srba u Kninu bilo je isključivo, podržavano od srbijanskog vodstva u Beogradu, jednostavno nije ni u primisli imalo da okupirana područja vrati mirnim putem u sastav Republike Hrvatske. Ponajbolji primjer takve politike je odbijanje plana Z4, plana kojim je međunarodna zajednica garantirala Srbima u Hrvatskoj na prostoru 11 općina gdje su u 1991. godini imali natpolovičnu većinu, da će imati visoki stupanj autonomije, možemo reći praktično državu u državi. Kad su to u siječnju 1995. godine odbili, postalo je jasno da nikakva druga opcija osim vojne neće omogućiti zakoniti povratak okupiranog područja Republike Hrvatske. Tako da možemo reći da su vodstvo pobunjenih Srba i srbijansko vodstvo u Beogradu isključivi krivci za to što se pitanje okupiranih područja rješavalo vojnom opcijom, objasnio je prof. Nazor.



Komentari