Nazor: Srpska pravoslavna crkva ne odustaje od negativne uloge koju je imala u Domovinskom ratu

FOTO: Tom Dubravec/ Cropix

Dolazak patrijarha Porfirija u Vukovar baš na dan sjećanja na pogibiju zapovjednika obrane general-bojnika Blage Zadre i prvog zapovjednika Vojne policije pukovnika Alfreda Hilla, komentirao je u HTV-ovom Studiju 4 Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.

Istaknuo je kako je ranije trebalo odrediti datum, koji nije na današnji dan. No dodaje da to za Vukovar i nije jednostavno napraviti jer se ondje svaki dan nešto događalo u doba bitke za Vukovar.

– No postoje neki datumi, a to je današnji, koji zaista imaju poseban odjek u javnosti, a posebno ljudi koji su branili Vukovar i koji žive u Vukovaru. Ja bih tu citirao izjavu Tomislava Josića koji je i sam vukovarski branitelj, a u gradu zadužen za braniteljska pitanja, a koji je rekao da nema ništa protiv dolaska Porfirija, ali ne na današnji datum, kazao je Nazor.

– Mi znamo tko je Srpska pravoslavna crkva. Znamo njenu ulogu u Domovinskom ratu. Znamo nažalost da od te negativne uloge koju je imala u Domovinskom ratu niti danas ne odustaje. Znamo što se događalo i ovih dana. Nedavno je srpski patrijarh Porfirije, na otvaranju dijela autoceste Beograd-Banja Luka, govorio o promjenama granica. Znamo da je cilj srpske politike da Republika Srpska bude dio Srbije. Tamo je srpski patrijarh rekao nešto što je doista činjenica, a to je da da se granice mijenjaju kroz povijest. Međutim, on upravo kao patrijarh, trebao je upozoriti što su u povijesti donosile promjene tih granica, istaknuo je Ante Nazor u Studiju 4.



Komentari