Ne baš lijepe vijesti! Od petka stiže novo poskupljenje: Mnogi će ‘poludjeti’ kad čuju u čemu je riječ

Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Stižu loše vijesti za pušače. Tvornica duhana Rovinj objavila je da će od petka porasti cijene većine njihovih marki cigareta.

Ovisno o vrsti i pakiranju, duhanski proizvodi poskupjet će između dva i tri posto. Iako još uvijek nije poznat razlog podizanja cijena, očekuje se da će i drugi proizvođači učiniti isto.

Tako će Filter 160 od petka stajati 4.30 eura, Walter Wolf 4.50 eura, York 24 komada 4.70 eura, Filter 160 white i gold prodavat će se za 4.50 eura, Dunhill za 4.60 eura, a Rothmans za 4.10 eura (sve će poskupjeti za 10 eurocenti).

Foto: Unsplash

I Lucky raste

Najprodavanije vrste cigareta Lucky strike stajat će od 8. ožujka 4.50 eura, a Pall mall 4.20 eura. Obje marke također će poskupjeti za 10 eurocenti.



Nove cijene svih cigareta koje poskupljuju možete pogledati ovdje.

Podsjetimo, nedavno su na okruglom stolu povodom hrvatskog Dana bez duhanskog dima iznesene zabrinjavajuće brojke.

Danica Kramarić iz Ministarstva zdravstva istaknula je kako svakih deset sekundi netko umre od posljedica pušenja, a u Europi su smrtni slučajevi uzrokovani pušenjem brojniji od smrti izazvanih prometnim nesrećama, alkoholom, ubojstvima, samoubojstvima i AIDS-om zajedno.

U Europi, više od 50 posto muškaraca u dobi od 20 do 60 godina puši, dok to čini 20 posto žena. Čak 60 posto djece do 15 godina barem je jednom probalo pušiti, a u Hrvatskoj svaka treća osoba puši, priopćila je Kramarić.

Upozorenje HZJZ-a: E-cigarete i grijani duhan nova prijetnja za zdravlje srca

Oporavak traje dugo

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Krunoslav Capak, naglasio je da je prvi dan korizme, kad se tradicionalno obilježava Dan bez duhanskog dima, prilika za pušače da se odreknu cigareta, e-cigareta i duhanskih proizvoda. Istaknuo je kako prestanak pušenja omogućava oporavak organizma od štetnih djelovanja duhanskog dima, no za to je potrebno puno vremena.

“Uoči korizme, mnogi ljudi u katoličkoj kulturi odustaju od loših navika. Nadamo se da će biti mnogo onih koji će odustati od pušenja i odlučno se pridržavati toga, te nastaviti živjeti bez pušenja. Za oporavak organizma od štetnih posljedica duhanskog dima potrebno je dosta vremena”, poručio je Capak.

Foto: Boris Kovacev/Cropix

Dijana Mayer, epidemiologinja HZJZ-a, upozorila je da pušenje predstavlja jedan od ključnih kritičnih čimbenika za bolesti koje najviše opterećuju zdravlje, poput kardiovaskularnih bolesti i karcinoma. Istaknula je i kako noviji oblici duhanskih proizvoda poput e-cigareta, grijanog duhana i nikotinskih vrećica nisu bolja alternativa pušenju te da nisu prikladni za odvikavanje.

Dodala je da su ti proizvodi dostupni djeci te da su potrebna daljnja istraživanja o njihovim dugoročnim posljedicama po zdravlje.

Komentari