‘NE OSLANJAMO SE NA ZAPAD’ Lavrov: Rusija traži pouzdane partnere poput Indije i Kine

Facebook

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov još je jednom pokušao reći da je zapad odgovoran za rat u Ukrajini, što su sudionici geopolitičke konferencije u New Delhiju u petak popratili smijehom.

Upitan kako je sukob utjecao na rusku energetsku strategiju, Lavrov je odgovorio: “Znate da je rat koji pokušavamo zaustaviti pokrenut protiv nas koristeći ukrajinski narod”, izjava koju je publika popratila smijehom. Nakon kratke stanke, ruski ministar vanjskih poslova nastavio je: “Naravno da (sukob) utječe na rusku politiku, tako i energetsku”.

– Najjednostavnije da opišemo što se promijenilo: Ne bismo se više oslanjali ni na kojeg partnera na zapadu. Umjesto toga, Rusija traži pouzdane partnere poput Indije i Kine, dodao je Lavrov.

Premda ovo nije prvi put da Kremlj optužuje zapad za svoju invaziju na Ukrajinu koju je naredio ruski predsjednik Vladimir Putin prije više od godine dana, značajno je da je Lavrov za konflikt upotrijebio riječ “rat”.



Na kraju polusatne rasprave tijekom Raisina Dialogue, indijske konferencije o geopolitici i geoekonomiji koja se svake godine održava u New Delhiju, moderator je upitao Lavrova može li obećati da će se sljedeći razgovori održati u manje “konfliktnim” vremenima.

– Pa Amerikanci bi sigurno predložili neka pitanja koja bi vam mogla poslužiti, rekao je Lavrov napuštajući pozornicu uz smijeh publike.

Komentari