‘NE VIDIM SE VIŠE U POLITICI’ Marić nakon ostavke: Nije mi bilo lako, detaljno sam promišljao o svemu

Goran Mehkek / CROPIX

Nakon ostavke koju je dao, sad već bivši ministar financija Zdravko Marić obratio se po prvi put javnosti i podijelio razloge ostavke i ključne detalje vezane uz njegovu odluku.

“Nije mi lako bilo donijeti odluku, detaljno sam promišljao o svemu. Prije šest i pol godina prisegnuo sam na funkciju, drugu najvažniju u životu. Prva je uloga oca. Odmah sam prionuo poslu, časno savjesno i odgovorno nastojao obavljati svoju dužnost. Definirali smo zajednički sve ciljeve. Smatram da je cilj politike, glavni cilj, bolji život građana.”, rekao je.

‘Razgovor s premijerom bio je konstruktivan’
Rekao je da je jasno da je bilo puno odricanja, napora i sreće.

“Na početku mandata bio sam svjestan, da je potrebno djelovati izuzetno brzo. Izazovi s kojima smo se suočili bio je donošenje proračuna, koji je bio jasan signal prema javnosti, i domaćoj i međunarodnoj, po prvi put smo u hrvatskoj povijesti zamrznuli rashodovnu stranu. Iz tog vremena istaknut ću nekoliko stvari, odluke koje nisu bile lagane. Jedna od njih bila je nezaduživanje na međunarodnom tržištu. Tada su bile velike stvari u planu, ideje o prodajama cesta. Ja sam gledao tu transakciju, šahovski, u to vrijeme sljedeća dva, tri poteza, nisam pristao.””, naveo je Marić.



“Bilo je izazova, spomenuo bih Agrokor, a u konačnici je došlo ono što nismo htjeli i priželjkivali. Virus nas je učinio taocima, ali opet u dobrim vremenima smo marljivo radili, a bili smo spremni na sve. I potres i energetska kriza”, naveo je Marić.

‘Osjećaj mi govori da je ovo najbolji trenutak za odlazak’
“Imam osjećaj ispunjenosti i ponosa, isti taj osjećaj mi govori da je ovo najbolji trenutak za odlazak”, naveo je Marić, napomenuvši da Hrvatska odlično stoji.

Rekao je da taj isti osjećaj nije vezan samo za postignuća.

“Ja se više ne vidim u politici, idem u neke druge vode. Primorac i ja smo radili na nekoliko zajedničkih projekata, ja sam mu bio zahvalan na angažmanu. On, u smislu svog životopisa u potpunosti odgovara profilu ministra financija. Mirne duše mu predajem palicu i siguran sam da će to dobro raditi”, rekao je.

Zahvale
“U ovom trenutku nemam dogovoren angažman s nikakvom domaćom ili međunarodnom institucijom, niti s bilo kojom privatnom kompanijom. Naravno, tu su neki zakonski razlozi za to, ali i neki moji osobni principi”, rekao je.

Zahvalio se premijerima Plenkoviću i Oreškoviću te svojim kolegama u Vladi: “Nije bilo lako sa mnom, trebalo me trpjeti“, rekao je. Zahvalio se i HDZ-u, iako je – naglasio je – kako nije bio njihov član. Rekao je kako da nije predložen na njihov prijedlog, ne bi ni postao ministar, ali i javnosti te novinarima.

Emotivna izjava
Na kraju se Marić zahvalio vlastitoj obitelji. Ministru se tijekom govora “stegnulo grlo” te je rekao da je njegova obitelj podnijela najveći teret te da je vrijeme da im se i oduži.

Na novinarski upit je li pobjegao u trenutku kada dolazi najveća kriza, odgovorio je da je bio ministar šest i pol godina te da je i prije bilo izazova pred njim. “Inflacija se, za razliku od pandemije, mogla predvidjeti, otprije sam znao što nas čeka”, rekao je bivši ministar.

“Mislim da sam vam svima pokazao, neovisno o naslovnicama i prilozima, nije lako kada osvane vaša slika u nekakvom ružnom kontekstu. Ja sam se želio cijelo vrijeme moći pogledati u ogledalo, nisam se skrivao. Vodio sam brigu o tome da me nijedna situacija ne dovede u neki ovisan položaj prema nekome”, naveo je o aferi ‘Jadranka’.

Naglasio je da se više ne vidi u politici te još jednom ponovio kako nema angažman. “Bit ćete obaviješteni”, rekao je. “Ne želim da mi djeca trpe, želim ih zaštititi i to je jedan od argumenata za odlazak“, rekao je Marić.

‘Neću aktivirati 6+6’
Marić je rekao i da je svjestan da je svakodnevno bio predmet propitivanja.

Upitan hoće li aktivirati 6+6, rekao je da misli da neće. “Rekao sam da se u ovom trenutku ne vidim u politici i da se vidim u nekim drugim vodama. Aktivacija i zamrzavanje, mislim, povlače neke stvari. Neću aktivirati, evo, neću”, rekao je Marić.

Na pitanje gdje se vidi u budućnosti, Marić je rekao da će se sve vidjeti, ali da on sada ne zna. Upitan kad je točno donio odluku o ostavci, Marić je rekao da ne pamti datum ni sat, ali da je s Plenkovićem cijelo vrijeme razgovarao te da nije bilo tajnih razgovora.

“Svjestan sam ja bio u potpunosti ove funkcije, njezinih pluseva i minusa i svega što donose. Na početku se ja jesam isprogramirao na jedan mandat, ali onda je došla korona i smatrao sam da se trebamo svi maksimalno angažirati”, rekao je Marić.

Upitan zašto baš sada odlazi, a ne nakon početka nove godine i uvođenja eura, Marić je rekao da on smatra da je sada dobra odluka i da je priča s eurom završena i službena.

 

Komentari