‘NEK SI PROČITA ZAKON´ Nije moguća čistka gradskih pročelnika?

Pročelnici iz Bandićeve ere već su poručili Tomislavu Tomaševiću nek’ si pročita zakon. Navode da ne mogu dobiti otkaz, da neki imaju plaću veću od ministara, a čistka po zakonu nije moguća dok im traje mandat.

Pročelnici gradskih ureda u Zagrebu – oni kojima Možemo! poručuje da bi im bilo poštenije da daju mandat na raspolaganje – imaju plaću od oko 18.380 kuna, neki od njih veću i od ministara za dvije, tri tisuće kune, ali za razliku od ministara koji gube funkciju zajedno s premijerom, pročelnici ostaju u svojim uredima i kad im gradonačelnik postaje bivši.

Nisu dužni otići po sili zakona i ne mogu biti smijenjeni po kratkom postupku. A otkaz ne mogu dobiti. Ukratko, nova vlast ih mora “otrpjeti” u njihovim uredima do isteka njihova mandata.

Iz izjava prvih ljudi Možemo! o drastičnom rezu s Bandićevim nasljeđem stvorio se dojam kako će Možemo! na Trg Stjepana Radića izvesti veliku čistku. Njihovi birači to i očekuju – razlaz s bivšima zvuči kao legitiman politički cilj, ali provedba ne ide glatko.



Na to je prvi upozorio Vedran Đulabić, profesor na Katedri za upravnu znanost Pravnog fakulteta, podsjećajući da Zakon o postupku primopredaje vlasti zabranjuje kadrovske promjene osim na dužnostima za koje se podnosi mandat na raspolaganje.

Osobe koje imaju status službenika, a postavljaju se na temelju imenovanja, po provedenom javnom natječaju, nisu dužne stavljati mandat na raspolaganje danom stupanja na dužnost općinskog načelnika, gradonačelnika, župana i gradonačelnika Grada Zagreba.

Komentari