‘NEKI LUĐACI SANJAJU NAŠ PORAZ’ Rusija tvrdi da SAD potiče Ukrajinu na eskalaciju rata: Šalju oružje i sudjeluju u planiranju borbenih operacija

Foto: Pavel Kashaev / Guliver Image

Rusija je u petak optužila Sjedinjene Države da odobravanjem napada na Krim potiču Ukrajinu na eskalaciju rata te je upozorila da je Washington sada izravno uključen u sukob jer “neki luđaci” sanjaju o porazu Rusije.

Moskva je reagirala na izjavu američke podtajnice Victorije Nuland koja je rekla kako Sjedinjene Države smatraju da bi Krim, koji je Rusija anektirala 2014., trebao biti u najmanju ruku demilitariziran i da Washington podržava ukrajinske napade na vojne ciljeve na tom poluotoku.

“Sada su američki ratni huškači otišli još dalje: potiču kijevski režim na daljnju eskalaciju rata”, rekla je Maria Zaharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, nakon što su novinari od nje tražili da kometira Nulandine izjave.

“Oni isporučuju oružje u golemim količinama, daju obavještajne podatke i izravno sudjeluju u planiranju borbenih operacija”, rekla je Zaharova, dodavši da neki američki dužnosnici poput “luđaka” sanjaju poraz Rusije.



Zapadni i ruski diplomati smatraju da je Krim, s pomorskom lukom Sevastopolj u kojoj je smještena ruska crnomorska flota najveće potencijalno žarište ukrajinskog rata.

“Bez obzira na to kakvu odluku Ukrajinci donesu o Krimu, kada je posrijedi odluka o tomu gdje će se voditi borbe, Ukrajina neće biti sigurna sve dok Krim ne bude u najmanju ruku demilitariziran”, rekla je Nuland.

Na pitanje o opasnosti od eskalacije ukrajinskog rata, Nuland je odgovorila da Rusija ondje ima mnoštvo vojnih objekata koji su ključni u sukobu.

“To su legitimne mete, Ukrajina ih gađa i mi to podržavamo”, rekla je Nuland.

Sjedinjene Države negiraju da žele uništiti Rusiju, a predsjednik Joe Biden upozorio je da bi sukob između Rusije i NATO-a mogao izazvati Treći svjetski rat, no kazao je i da ruski predsjednik Vladimir Putin ne bi trebao ostati na vlasti.

Krim, koji izlazi na Crno more, Ruskom carstvu je pripojila Katarina Velika u 18. stoljeću.

Ukrajina želi vratiti sav teritorij Krima koji je anektirala Rusija, koja kaže da bi bilo kakvi udari na Krim bili iznimno opasni i da bi predstavljali rizik od velike eskalacije rata.

 

Komentari