‘NEMA OPROSTA’ Božinović komentirao uhićenje načelnika policije u Sisku: Pitanje je hoće li on više biti policajac

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je slučaj uhićenog načelnika policijske postaje u Sisku kojeg se sumnjiči za trgovanje utjecajem. U kratkom vremenu to je već peti policajac koji je završio iza rešetaka, a Božinović je otkrio kako gleda na tu, ali i još neke pojave u društvu.

Šefa policijske postaje u Sisku tereti se da je htio pomoći lokalnom poduzetniku te je od podređenog kolege, koristeći svoj autoritet, tražio da osumnjičeniku, bez pregleda, vrati mobitel zaplijenjen u kriminalističkom istraživanju.

Kako ta ideja nije prošla, uhićeni je predložio inspektoru da obriše sporne poruke. Inspektor je sve prijavio PNUSKOK-u, a njegov šef završio je s lisicama na rukama. Tijekom prijepodneva u utorak je ispitan u USKOK-u koji je tražio određivanje istražnog zatvora.

”Moj klijent je negirao optužbe, iznio je čitav niz argumenata iz kojih proizlazi da bih zahtjev USKOK-a odnosno DORH-a bio neosnovan. Međutim, time smo pred sud stavili dilemu koju on mora provjeriti i to je upravo funkcija istrage i zato je određen istražni zatvor”, objasnio je odvjetnik policijskog načelnika Ivo Farčić.



”Sudac istrage u cijelosti je prihvatio zahtjev USKOK-a da se odredi istražni zatvor zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Osam svjedoka će biti ispitano, a za to vrijeme okrivljenik je u istražnom zatvoru”, najavio je zamjenik ravnateljice USKOK-a Branimir Puklin.

Božinović: Nema oprosta
”Gledam na ovo prije svega kao način na koji policija funkcionira, pogotovo kad je u pitanju raščišćavanje negativnih pojava unutar vlastitih redova. Policija je poznata kao državna institucija koja je vrlo rigorozna prema svojim pripadnicima, onima koji ne postupaju sukladno pravilima i tu nema oprosta jer policija da bi imala povjerenje javnosti mora pokazati da takve pojave u svojim redovima ne trpi”, istaknuo je Božinović komentirajući slučaj uhićenog načelnika.

Naglasio je i da je pitanje je hoće li bivši načelnik dalje biti policajac: ”Ne mogu govoriti unaprijed što će pokazati postupci koji slijede. Međutim, znamo da je uvijek bilo takvih pojava, a činjenica je da mi to u ovom mandatu efikasno otkrivamo”.

U prilog tome iznio je nekoliko statističkih podatka: ”U zadnjih pet godina oko 500 slučajeva disciplinskih postupaka se pokreće protiv policijskih službenika. Negdje 80 odgovara udaljenjem iz dužnosti, a 20 ih izgubi posao. Dakle, to govori da jednostavno da prag tolerancije kad je policijski posao u pitanju je vrlo visok. Dakle, ono što možda u nekom drugom poslu ili običnom životu ne bi bili ozbiljniji prekršaji, ali u policiji, odnosno MUP-u, mi to ne trpimo i nećemo trpjeti”.

”To je jedini put da se poveća povjerenje javnosti prema policiji. Drugog puta nema”, naglasio je Božinović i dodao: ”Možete reći da ništa od ovoga što je otkriveno nije procesuirano, da nije izašlo u javnost, možda bi bila percepcija bolja jer bi ljudi mogli zaljučiti da tamo sve funkcionira. Znamo da u svakoj instituciji ne funkcionira sve kako bi trebalo pa događaju se takve stvari i u policiji, ali mi ih rješavamo. Ponavljam, ne znam za neku instituciju koja je tako stroga i učinkovita u uklanjanju ovakvih pojava u svojim redovima”.

Slučaj Zambija: Interes djeteta na prvom mjestu
Što se tiče slučajeva u Zambiji, istaknuo je interes djeteta, a oko međunarodne suradnje je rekao da se prije svega to radi preko međunarodnh institucija poput Interpola.

”Izvidi su tajni, međutim, ja o tome niti znam, niti mogu govoriti. No, ono što moramo imati u vidu jest da je ovo jedna delikatna situacija koja uključuje djecu i posvojitelje”, istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova za Novu TV.

”Aktualni slučajevi su ono što je, koliko je meni poznato, predmet interesa policije koja to sve radi u koordinaciji s USKOK-om, ali moramo voditi računa i o činjenici da iz raznih zemalja uključujući afričke zemlje i DR Kongo već imamo djecu koja su ovdje godinama i aklimatizirala su se te su hrvatski državljani”, podsjetio je.

Policija će, dodao je, ”sigurno propitkivati sve što je u interesu pravne države, no u interesu je i zaštita najboljeg interesa djeteta – to ne smijemo izgubiti iz vida u ovoj situaciji”.

”Nema govora o udaru na slobodu medija, mediji ovdje nisu predmet”, poručio je Božinović vezano uz izmjene ZKP-a i KZ-a.

 

Komentari