‘NEMA ZNAČAJNIJIH STRUČNIH PROPUSTA’ Objavljen je nalaz zdravstvene inspekcije: Matijanić je umro zbog covida

Ilustracija: Marija Vuković/ Cropix

Danas je na konferenciji Ministarstva zdravstva objavljen nalaz zdravstvene inspekcije i zaključak stručnog povjerenstva o slučaju preminulog novinara Vladimira Matijanića, piše Index.

Ministarstvo je najavilo da će o tim nalazima prvo obavijestiti obitelj pokojnog Matijanića, no kako doznajemo, oni su nalaz dobili 20-ak minuta prije početka presice.

Matijanić je preminuo 5. kolovoza nakon što 4 dana nije detaljno pregledan.

“Nismo uočili značajnijih stručnih propusta”
U zaključku zdravstvene inspekcije stoji da nisu uočeni stručni propusti.



“Analizom postupaka zdravstvenih djelatnika koji su bili uključeni u pružanje medicinske skrbi pacijentu nismo uočili značajnijih stručnih propusta. Skup dvaju akutnih upalnih zbivanja vitalnih organa: srca i pluća, doveo je kod pacijenta do rapidnog pogoršanja srčane i dišne funkcije koja je rezultirala kardiorespiratornim arestom, pri čemu brzina kliničkog urušavanja stanja pacijenta govori da je kod njega bila ključna uloga brzonapredujućeg razvoja miokarditisa koji je doveo do smrti mehanizmom maligne aritmije, što može nastupiti u iznimno kratkom vremenskom periodu”, piše u nalazu.

Smrtni ishod bio je posljedica nepredvidljivog odnosno brzonapredujućeg tijeka upalne bolesti srčanog mišića i plućnih promjena kao komplikacije osnovne bolesti covid-19, piše u nalazu inspekcije.

“Bila je prisutna visoka razina zdravstvene zaštite”
“Iz opsega komunikacije sa zdravstvenim djelatnicima i poduzetih aktivnosti u okviru javnozdravstvenog sustava, prisutna je viska razina dostupnosti zdravstvene zaštite kako primarne, tako i bolničke zdravstvene zaštite. U toj komunikaciji, koja je u dijelu nadilazila uobičajeni opseg (primjera radi, izravna telefonska komunikacija s bolničkim specijalistom), vidljiv je i vremenski kontinuitet dostupnosti.

Iz svega navedenog, ovaj predmet upućujemo Hrvatskoj liječničkoj komori na eventualno postupanje te Općinskom državnom odvjetništvu Republike Hrvatske u Splitu na njihovo traženje”, piše u zaključku.

Članovi stručnog povjerenstva su Ivan Puljiz, Senka Kajčić, Eduard Galić, Venija Cerovečki Nekić, Miroslav Mayer i Davor Mayer, rekao je danas ministar Vili Beroš.

 

Komentari