Netanyahu: Moramo imati snage koje će još jače ući u Gazu i pobiti ubojice

Foto: Twitter

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da njegova zemlja ne želi osvojiti, okupirati ili vladati Gazom nakon rata protiv Hamasa, ali da će u palestinsku enklavu morati ući “uvjerljive snage”, bude li potrebno sprječavanje vojne prijetnje.

Netanyahuove riječi ovoga tjedna da će Izrael biti odgovoran za sigurnost u Gazi izazvale su negativnu reakciju Sjedinjenih Država, glavnoga izraelskog saveznika.

Washington je najavio da će se suprotstaviti izraelskoj okupaciji Gaze nakon rata, u kojemu Izrael bombardiranjem pokušava uništiti vodstvo Hamasa nakon napada na jug Izraela 7. listopada u kojemu je, po izvješćima Izraela, poginulo 1400 ljudi.

“Ne želimo osvojiti Gazu, ne želimo okupirati Gazu i ne želimo vladati Gazom”, rekao je u četvrtak Netanyahu za Fox News.



Dodao je da će se u Gazi morati uspostaviti civilna vlada, ali da će se Izrael pobrinuti da se napad poput onoga 7. listopada ne ponovi.

“Znači, moramo imati uvjerljive snage koje će, bude li potrebno, ući u Gazu i pobiti ubojice. Tako će se spriječiti da se ponovno pojavi skupina poput Hamasa”, rekao je Netanyahu.

U izraelskom bombardiranju Gaze poginulo je više od 10.800 Palestinaca, po izvješćima tamošnjih zdravstvenih službi. Humanitarna katastrofa nastupila je kada je nestalo osnovnih zaliha, a broj ranjenih prevelik je za zdravstveni sustav.

Američki dužnosnici kažu da bi se nakon rata u Gazu trebala vratiti Palestinska samouprava, koja ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali pod izraelskom okupacijom. Hamas je preuzeo kontrolu nad Gazom 2007. godine.

Najviši palestinski dužnosnici, uključujući i Mahmouda Abbasa kažu da povratak Palestinske samouprave u Gazu mora pratiti političko rješenje kojim će se prekinuti izraelska okupacija teritorija koji je zauzeo u ratu 1967. godine.

Netanyahu je rekao da nakon rata “Gaza mora biti demilitarizirana, deradikalizirana i obnovljena”.

Palestinski premijer Mohammad Shtayyeh rekao je ovoga tjedna za PBS da se Palestinska samouprava neće vratiti u Gazu “na izraelskom tenku”.

 

Komentari