Netanyahu: Obećavam da će se Izrael boriti do pobjede

Foto: Twitter

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je da će se Izrael “boriti do pobjede” u Gazi, signalizirajući da nema stanke u bombardiranju nakon što je Hamas oslobodio dvije američke taokinje, a Egipat se priprema održati mirovni summit.

Hamas je jučer oslobodio dvije američke taokinje, majku i kćer, otete u terorističkim napadima na Izrael prije dva tjedna. Pomogle su vlasti u Kataru, koje se nadaju da će uskoro biti oslobođeno i ostalih 200-tinjak talaca odvedenih u Pojas Gaze. Izrael vjeruje da ih je većina živa.

Kamioni s humanitarnom pomoći još čekaju u Egiptu, a ponovno je odgođeno otvaranje granice.

Izraelska televizija Channel 12 tvrdi da su šefovi izraelskih sigurnosnih službi dva sata prije znali da slijedi Hamasov napad, ali nisu očekivali da će biti tako razoran.



Još se čeka naredba o početku izraelske kopnene ofenzive na Gazu.

Palestinski mediji izvijestili su o snažnom izraelskom bombardiranju Gaze preko noći, što uključuje napad na kuću u Jabaliji na sjeveru Gaze u kojem je poginulo najmanje 19 ljudi.

U izraelskim zračnim napadima rano u subotu ubijeno je najmanje osmero Palestinaca i nekoliko desetaka je ranjenih, pišu palestinski mediji.

Izraelska vojska nije se još oglasila.

Jeruzalemska patrijarhija priopćila je da su izraelske snage pogodile crkvu Svetog Porfirija u Gazi gdje su stotine kršćana i muslimana potražile utočište.

Ured UN-a za humanitarna pitanja naveo je da je uništeno više od 140.000 domova, što je trećina svih domova u Gazi, od kojih 13.000 u potpunosti.

Guterres je u petak obišao kontrolnu točku u Egiptu i pozvao da se pošalje što više kamiona pomoći u Gazu i zatražio da provjere, na kojima Izrael inzistira kako bi spriječio da pomoć stigne Hamasu, budu brze i pragmatične.

Islamistička skupina Hamas oslobodila je u petak dvije američke taokinje, majku i kćer Judith i Natalie Raanan.

– Dvije taokinje su kod kuće. Ne odustajemo od napora da vratimo sve otete i nestale ljude, rekao je Netanyahu u priopćenju u petak kasno navečer. Istovremeno, nastavit ćemo se boriti do pobjede, rekao je izraelski premijer.

Cilj Hamasovog napada 7. listopada na Izrael bio je blokirati normalizaciju odnosa Izraela i Saudijske Arabije, rekao je u petak američki predsjednik Joe Biden.

– Jedan od razloga zašto je Hamas krenuo na Izrael…znali su da ću sjesti sa Saudijcima, rekao je Biden. Znate što? Saudijci su htjeli priznati Izrael, dodao je Biden.

Prvi taoci oslobođeni su uoči mirovnog summita u Egiptu u subotu. Egipatski ministar vanjskih poslova Sameh Shoukry rekao je da će se tražiti “međunarodni dogovor” o potrebi za deeskalacijom sukoba i isporukama humanitarne pomoći pojasu Gaze.

Ne zna se tko će sve prisustvovati na jednodnevnom samitu u Kairu, ali je egipatski provladin TV kanal Qahera News izvijestio da će u Kairo doći palestinski, jordanski i talijanski čelnici, kao i šef UN-a Antonio Guterres.

Sudjelovat će i šefica njemačke diplomacije Annalena Baerbock koja se nada da će susret poslati snažan signal protiv širenja rata.

Eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posljedica izraelskog zračnog napada, već je vjerojatno uzrokovana neispravnom palestinskom raketom, objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM) u petak.

Palestinski dužnosnici rekli su da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al-Ahli al-Arabi u utorak. Ministarstvo zdravstva Gaze optužilo je Izrael za napad, a Izrael tvrdi da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete militanata.

– Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo da se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa, naveo je DRM.

Krater je bio premali da bi ga uzrokovao izraelski projektil, prema DRM-u.

– Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma, rekli su iz DRM-a novinarima, dodajući da su palestinske skupine imale rakete malog kalibra s takvom vrstom eksplozivnog punjenja.

DRM obično ne iznosi takve informacije, ali ih je prema uputama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odlučio objaviti s obzirom na proturječna izvješća o odgovornima za napad na bolnicu.

Francuski obavještajci isključili su razne mogućnosti poput onih da se radi o fragmentima iz izraelskog protuzračnog obrambenog sustava Iron Dome ili presretnutoj raketi.

Dio analize temeljio se na dostupnim materijalima, što uključuje nekoliko razbijenih prozora, uništenih vozila i relativno ograničenu prisutnost civilnih predmeta na mjestu eksplozije.

DRM nije mogao odrediti točnu lokaciju lansiranja rakete i nije okrivio za to nijednu skupinu. Nisu htjeli iznositi procjene o broju poginulih, ali su naveli da je vjerojatno riječ o manje od 471 osobe.

Na napad Hamasa 7. listopada u kojima je ubijeno 1400 Izraelaca, Izrael je uzvratio obećanjem da će uništiti tu skupinu, stavljajući 2,3 milijuna ljudi u Gazi pod opsadu. U napadima na enklavu ubijeno je više od 4100 ljudi, a više od milijun ih je ostalo bez doma.

Komentari