Nevrijeme zahvatilo Hrvatsku, obilne kiše

Damjan Tadic / CROPIX

Snažna promjena vremena zahvatila je noćas i našu zemlju. Obilna kiša padala je rano jutros i u Zagrebu, a na širem riječkom području i u Gorskom kotaru mjestimično je palo i više od 30 litara kiše po četvornom metru u jednom satu. Na Jadranu – probleme je stvaralo olujno jugo.

Gospić spreman za obranu od poplava

Na širem području Gospića pada kiša praćena vjetrom, u posljednja 24 sata palo je čak 47.9 mm po četvornom metru, a kako se u petak ujutro doznaje iz Hrvatskih voda od jučer traje pripremno stanje obrane od poplava.

Sve su službe spremne za slučaj potrebe provođenja aktivnosti obrane od poplava, rekla je Hini voditeljica gospićke Ispostave Hrvatskih voda Lidija Pernar te naglasila da je na cijelom slivu u Ličko-senjskoj županiji od jučer uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava.



Dodala je i kako za sada većih problema nije bilo, teren se obilazi, a u narednim satima očekuje se smirivanje i prestanak oborina. Unatoč obilnoj kiši i snažnom vjetru u Centru 112 u Gospiću potvrdili su da noćas nije bilo dojava o opasnim događajima vezanim na vrijeme, niti je bilo intervencije vatrogasaca.

Zamjenica župana Jasna Orešković Brkljačić poručuje kako su su službe na terenu i prate stanje, što će potrajati i nekoliko sljedećih dana, a građane će redoviti izvještavati o mogućim

Državni meteorološki zavod za danas je izdao crveno upozorenje za riječku, splitsku i kninsku regiju.

DHMZ: Promjenjivo oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom

Hrvatsku u petak očekuje promjenjivo oblačno vrijeme s kišom te obilnim pljuskovima i grmljavinom, prognoziraju iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). Mjestimice pljuskovi mogu biti jače izraženi, osobito na Jadranu i u gorju, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

Poslijepodne bi trebalo biti sunčanije, no lokalno se i dalje očekuje kiša, posebice navečer uz obalu. Vjetar će puhati umjeren i jak jugozapadni i južni, uglavnom u gorju i na Jadranu s olujnim udarima, još ujutro u Dalmaciji i jugo. Temperatura zraka na kopnu većinom će se kretati od 11 do 17, na Jadranu od 15 do 20 Celzijevih stupnjeva, no navečer će osjetno osvježiti.

Problemi u prometu zbog olujnog juga

Zbog olujnog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je državna cesta DC8 Prapratno-Zaton Doli (obilazak: Zaton Doli-Ston-Prapratno). Samo za osobna vozila otvorena je DC1 Solin-Klis (obilazak za ostale je starom kliškom cestom). Zabrana je prometa za autobuse na kat, motocikle i vozila s priključnim vozilom (I. skupina vozila) na autocesti A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika.

Za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila) zabrana je na državnim cestama DC1 Vaganac-Ondić i DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo. Na državnoj cesti DC8 dionica Bakar-Bakarac zbog stabla koje je palo na cestu promet se odvija otežano jednim kolničkim trakom.

Komentari