Nikad burnije na aktualcu: Plenković van kontrole, Vidović Krišto u startu Jandrokovića izbacila iz takta

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Sjednica Sabora danas počinje aktualnim prijepodnevom.

Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima postavit će 40 zastupnika.

Ždrijebom je odlučeno da će prvi to učiniti zastupnik talijanske manjine Furio Radin.

Plenković van kontrole, Jandroković prekinuo sjednicu



Stipu Mlinarića Ćipu naljutile su Plenkovićeve riječi kada je Markuša nazvao teroristom pa se na kraju posvađao s premijerom, a sva je kulminiralo prekidom sjednice.

“To je vaša teza, ako je SOA rekla da nije bio teroristički napad, ako itko s teroristima koalira, to ste vi, uzeli ste SDSS…”, vikao je Ćipe.

Jandorković ih je smirivao jer je Plenković dobacivao iz klupe. “Ne znaš i lažeš”, vikao je Ćipi, na što je Mlinarić njemu vratio:

“Znam i lažete vi”.

“Dužni ste Plenkovića izbaciti iz sabornice”, vikala je Vidović Krišto Jandrokoviću, koji je obuzdavao Plenkovića, no bez uspjeha pa je odredio stanku.

Danijel Spajić: Za koje izbjeglice smo predvidjeli 3 milijarde kuna?

Danijel Spajić (Domovinski pokret) pita Plenkovića: “Prije dvije godine sam tražio stanku i pitao što nam u proračunu služi stavka od 3 milijarde kuna za prognanike, Hrvatska nema prognanika. Usporedio sam fotografiju Pakistanca koji je nožem napao jednu osobu i pitao izdvaja li se novac za te ljude koji će jednog dana naseliti Hrvatsku, vidim da sam bio u pravu, u 10 mjeseci je ušlo 55 tisuća nelegalnih migranata, gubi im se trag. Ne znam jeste li svjesni da u Slavoniji živi moja majka, ja u Zagrebu i sutra, da dođe neki manijak, ne mogu joj pomoći? Jesmo li za njih izdvojili taj novac?”.

Plenković odgovara:

“Penava bi a la carte primao ljude na dan sjećanja u Vukovar, to je novi momentu hrvatskoj suvremenoj povijesti, da jedna stranka određuje tko može i ne može doći na Dan sjećanja u Vukovar. Što se tiče nezakonitih migracija, Vlada je usvojila izvješće o stanju nezakonitih migracija u ovoj godini, da bismo djelovali proaktivno, sutra je u Saboru na dnevnom redu zaključak da se raspravi pitanje nelegalnih migracija. Za razliku od vas učinili smo napor da Hrvatska uđe u Schengen. Dinamika nezakonitih migracija preko zapadno-balkanske rute se intenzivirala u zadnjih godinu dana. Ključ je da rješavamo problem na izvoru, a ako ne tako, onda na stvarnoj vanjskoj granici, grčko-turskoj, ili uskladiti viznu politiku. Što se tiče nezakonitih migranata, oni su registrirani. A vaše teze da imamo ne znam kolike milijarde za izbjeglice nemaju uporište”, rekao je premijer.

Vidović Krišto već nervira Jandrokovića

“Na arbitražama je Hrvatska izgubila milijarde kuna, prijeti nam gubitak milijarde eura i to od Todorića, ova točka mora biti prva točka na dnevnom redu”, rekla je Karolina Vidović Krišto, govoreći o potrebi da se o arbitražama u slučaju Agrokor raspravlja u Saboru uz izvješće Vlade. Dobila je opomenu od Jandrokovića.

Nakon što ju je prekinuo, ona je nastavila govoriti, Jandroković ju je zaustavljao. “Nitko nema pravo štiti kriminal”, uporna je bila zastupnica.

“Uvrstio sam točku na dnevni red, kada će biti raspravljena, ovisi o mojoj odluci, ili skupite 30 potpisa pa će biti uvrštena u raspravu”, odbrusio joj je Jandroković.

Željko Sačić tražio je povredu poslovnika.

“Niste uvrstili u dnevni red točku trovanja hrvatskih građana od strane proizvoda Coca Cole”, rekao je.

Komentari