“NINO ČESTO STAVI SUĐE U MAŠINU” Marija Selak Raspudić o položaju žena u društvu

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Međunarodni je Dan žena. Tim povodom i političarke redovito daju izjave i svjedočanstva o tome kako je biti žena u današnjem društvu
Saborska zastupnica Mosta Marija Selak Raspudić za portal zagreb.info prokomentirala je kako se nosi s diskriminacijom i kako ona i suprug, također saborski zastupnik, Nino Raspudić dijele kućanske poslove

Skrenula je pažnju na bolne točke položaja žena u društvu, posebice kada su u pitanju žene koje su rodile i upozorila na probleme koji nastaju prilikom njihovog povratka na tržište rada. Otkrila je kako je sa suprugom podijelila kućanske poslove, ali i što misli o ženama na ratištu.

“Imam tu sreću da nije bitno tko što radi već postoji i dobra volja da se preuzme dio obaveza na sebe, a onda je i puno manji teret na drugoj osobi i lako se dogovori u hodu što će tko konkretno učiniti.

Kod nas nema jasne podjele oko toga tko radi koji posao, ali postoji dobra volja i s muške strane da se odrade poslovi koji su potrebni da bi kućanstvo preživjelo i da bi se pobrinuli za dijete što je najobuhvatniji posao jer nam je dijete još uvijek malo, tako da moj suprug često stavi suđe u mašinu, jako puno vremena provodi u parku s djetetom što meni ostavlja dovoljno prostora za rad, a s druge strane ja sam tu za svu osnovnu brigu oko djeteta koju manje više dijelimo.



Ne mogu reći da sam zakinuta u tom smislu, premda ne mogu reći ni da postoji apsolutna jednakost niti njoj treba težiti. Bitna je dobra volja. Dojila sam gotovo dvije godine i u tom je trenutku života dijete primarno ovisilo o meni i nitko me nije mogao zamijeniti u buđenjima dvije godine svakih sat vremena po noći”, rekla je Selak Raspudić i pojasnila:

“Bila sam iscrpljena i frustrirana, ali alternativa je bila davati djetetu umjetne pripravke i tu onda ne možemo govoriti o ravnopravnom roditeljstvu. Pogotovo u prvim mjesecima kad je dijete malo, puno je toga više na ženi, muškarac mora biti tu da je podrži da ima dobru volju preuzimati obaveze i poslove koje može preuzeti na sebe”, dodala je.

Govorila je i o diskriminaciji žena općenito

“Susrećem se svakodnevno, samo nisam spremna preuzeti ulogu žrtve nego se pokušavam koncentrirati na ono pozitivno iz svog položaja da ne gledam isključivo kroz spol niti bilo koju determinantu, jer vjerujem da se kao slobodna bića možemo izboriti izvan tih ograničenja.

Ima tu puno različitih mikro diskriminacija od načina na koji se pristupa muškarcima kada govore, medijske slike muškaraca u odnosu na žene, pogotovo u politici i tu ima puno predrasuda i diskriminacije, ali kada bi se stalno fokusirala na to i plakala nad svojom sudbinom onda ne bih učinila ništa, tako da pokušavam izvući pozitivno i da budem doživljena kroz svoje političke poruke i stavove i rad a ne kroz spol”, rekla je između ostalog Selak Raspudić.

 

Komentari