Ništa od prijedloga oporbe: Mjera roditelj odgojitelj je obustavljena!

Danas je u prostorijama Gradske skuptšine Grada Zagreba održana treća radna sjednica nove Gradske skupštine. Raspravljalo se o raznim temama, a najviše je pozornosti privukla rasprava o mjeri roditelj-odgojitelj.

Tomašević je za moratorij

Prvi se ove teme dotaknu Mostov Lovro Marković koji nije uvjeren da će ukidanje roditelja odgojitelja pomoći pridržavanju DPS-: “Moratorij, zaustavljanje novih prijava dat će nam vremena da vidimo što napraviti dalje. Da vam kažem nešto unaprijed bez analize svih podataka, mislim da bi bilo neozbiljno. Nakon te evaluacije doći ćemo na skupštinu i raspravit ćemo o tome” odgovorio je Tomislav Tomašević.

Što se tiče ove mjere, ona bi se, ne prihvate li se dva amandmana, krenula od 6. rujna. Stavove u ime kluba izrazili su HDZ-ov Mislav Herman, Lovro Marković iz Mosta te Davorka Moslavac Forjan iz SDP-a:

Stav HDZ-a

“Točka koja je pred nama najvažnija je na ovoj sjednici. Važna je i za budućnost grada Zagreba i za cijelu Hrvatsku. Demografski razvoj zemlje stoji zbog demografskog pustošenja, stoga je željeni demografski smjer u smisli koristi i rođene djece i radno sposobnog stanovništva” obrazložio je stav HDZ-a i HSLS-a Herman, koji je gradonačelniku uputio i nekoliko pitanja:



“Kada mislite napraviti analizu? Kada mislite napraviti rebalans?” upitao je Herman. Lovro Marković, koji je koautor Mostove varijacije na mjeru, naglašava da je ona do sada donijela pozitivne pomake jer je došlo do porasta trećerođene djece u obitelji.

“Do kraja 7. mjeseca 644 osobe podnijele su zahtjev za ulaskom u mjeru roditelj odgojitelj. Većina, ako ne i svi, ove godine dobili su dijete po kojem su stekli pravo za ulazak u mjeru. Današnje je pitanje hoćemo li ukinuti daljnje stopiranje ove mjere. Odluka nosi sa sobom logične posljedice” kazao je Marković.

Rezultati glasanja

Nakon rasprave koja je trajala više od sat vremena, odluka o privremenoj obustavi mjere roditelj-odgojitelj od 6. rujna je izglasana većinom glasova. Očekivano, 25 zastupnika glasalo je za, 14 protiv, a suzdržanih nije bilo. Odbijena su i dva amandmana kluba HDZ-a i HSLS-a te Mosta.

To znači da se za mjeru roditelj-odgojitelj može prijaviti samo do 5. rujna. Nakon toga to neće biti moguće sve do daljnjeg, odnosno dok se ne donese analiza o njenoj efikasnosti i isplativosti.

To nije, podsjetimo, neki šok, s obzirom na to da je platforma Možemo! na ukidanje ove i najavljivala u predizbornoj kampanji a da će je podržati, najavili su jučer i zastupnici SDP-a.”

U programu piše kako prvo zaustavljamo nove prijave dok se ne napravi evaluacija i to se upravo radi. Što se tiče pedagoškog standarda o kojem govorite, 6200 ljudi radi u vrtićima, upravo smo sada rekli da upisujemo 500 djece više nego prošle godine.”

“Zaposlit ćemo još odgajatelja. Za njihove plaće se izdvaja mjesečno oko 60 milijuna kuna, a za oko 5600 korisnika ove mjere roditelj-odgojitelj oko 43 milijuna kuna” rekao je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević, piše Večernji list.

 

 

Komentari