Niz kibernetičkih napada na institucije u Njemačkoj, sumnja se na počinitelje iz Rusije

Foto: Pixabay

Kibernetički napadi na njemačke institucije su se intenzivirali u posljednjih 48 sati, a vlasti raspolažu indicijama da iza napada stoje počinitelji u Rusiji.

Među prvim stranicama koje su se našle na meti kibernetičkih napada je stranica njemačke vlade za koordinaciju pomoći Ukrajini. Na listi napadnutih institucija se nalazi i ministarstvo za razvojnu pomoć.

– Napadi su se u srijedu proširili na mnoge institucije saveznih pokrajina pa su tako djelomice bile blokirane stranice saveznih pokrajina Schleswig-Holstein i Saarska, a u Brandenburgu, Tirinškoj i Berlinu su se na udaru napada našle stranice policije. Mi polazimo od toga da se radi o koordiniranom napadu, rekla je ministrica za digitalna pitanja savezne pokrajine Saska-Anhalt Lydia Hueskens. Dodala je da je napad počeo već u utorak ali da, osim blokade stranica, nije počinjena veća šteta te da nije došlo do krađe podataka.

Radilo se o tzv. DDoS napadima tijekom kojih se određena stranica blokira velikim brojem zahtjeva. Ministarstvo unutarnjih poslova savezne pokrajine Donje Saske je nakon pokrenute istrage došlo do zaključka da se radi o napadima iz inozemstva, prije svega Rusije. Priopćili su kako “istražuju u svim pravcima, no gomilaju se dokazi koji ukazuju na prorusku pozadinu napada.



Više novca za najbolje IT stručnjake

Nakon vala napada oglasili su se i brojni političari koji zahtijevaju pojačanu borbu i ulaganje u obranu od kibernetičkih napada. Svi oni koji su sada iznenađeni intenzitetom i obimom ovih napada su vrlo naivni”, rekla je predsjednica parlamentarnog odbora za obranu Marie-Agnes Strack-Zimmermann koja je istodobno zatražila povećanje sredstva za obranu od ovakvih napada.

Povećanje sredstava za obranu od kibernetičkih napada i bolju koordinaciju saveznih i lokalnih institucija zatražio je i Sindikat policajaca (GdP). Nama je potrebna koordinirana obrana policije na saveznoj i pokrajinskim razinama te više sredstava kako bismo pridobili najbolje IT stručnjake, rekao je potpredsjednik GdP-a Alexander Poitz.

Komentari