Nižu se reakcije na Dodika! Federalni ministar: ‘Milorade, završit ćeš iza rešetaka’

Foto: Facebook

Federalni ministar unutarnjih poslova Ramo Isak reagirao je danas na najave predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako će taj entitet proglasiti neovisnost u 11.00 sati ukoliko visoki predstavnik u 17. 00 sati nametne Zakon o državnoj imovini BiH.

– Milorade, ako visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17. 00 sati, a ti proglasiš neovisnost u 11.00 sati – u 11.01 sati završit ćeš iza rešetaka. To ti jamčim. Pa izvoli. Pozivam te, ne čekaj odluku visokog predstavnika – budi hrabar i pokušaj, a uspjeti nećeš, ili prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost.

Screenshot; Youtube

Nećeš ti Milorade ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških krivičnih djela kažnjivih prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine – naveo je Isak u reagiranju na Dodikovu izjavu, priopćeno je iz Federalnog ministarstva unutarnjih poslova.

Što je danas rekao Dodik?

Dodik je, podsjetimo, u intervjuu za RTRS izjavio kako će odcjepljenje odnosno proglašenje samostalnosti Republike Srpske uslijediti istog trenutka u kojemu bi visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt eventualno nametnuo zakon kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom.



Milorad Dodik opet prijeti odcjepljenjem Republike Srpske: “Amerikanci će biti bijesni”

Kaže kako ima informacije da bi takva odluka mogla uslijediti u siječnju, a najavio je kako će se u tom slučaju odmah sastati parlament Republike Srpske i proglasiti odcjepljenje. Pojasnio je kako to znači “neovisnost (od BiH) u svemu”, pri čemu RS neće sprječavati prolazak kroz svoj teritorij odnosno uspostaviti “tvrdu” granicu prema Federaciji BiH, ali će i to učiniti bude li nužno.

“Ne očekujemo da će se netko iz Federacije BiH ohrabriti da napadne RS. I u takvim okolnostima mi ćemo procijeniti na koji način ćemo djelovati. Od EUFOR-a očekujem da stane na međuentitetsku crtu i spriječe dodir”, kazao je.

Foto: Fena

“Amerikanci će biti bijesni”

Procijenio je kako će u takvom scenariju “Amerikanci biti bijesni i pokušati tražiti intervenciju”, no vjeruje kako prijatelji Republike Srpske to neće dopustiti. Na koje prijatelje točno misli nije pojasnio, no poznato je kako Dodik trenutačno osim u Beogradu prijatelje ima samo u Moskvi i Budimpešti jer gaji dobre odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Upravo Mađarska od siječnja naredne godine od Austrije preuzima zapovjedništvo nad vojnim snagama Europske unije u BiH (EUFOR) čija je zadaća spriječiti moguće oružane sukobe, ali i jamčiti slobodu kretanja kroz BiH jer je to obveza koja proistječe iz Daytonskog sporazuma.

Sam visoki predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a opetovano je isticao kako je to obveza i odgovornost vlasti u BiH. Schmidt trenutačno planira samo nametanje tehničkih izmjena izbornog zakona BiH u slučaju da tijekom siječnja parlament BiH propusti donijeti odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Komentari