Njemačka, Francuska i Velika Britanija izrazile svoje frustracije na zahtjev Irana da UN završi svoj nadzor uranija u toj zemlji

Foto: Flickr

Francuska, Velika Britanija i Njemačka u subotu su izrazile svoje frustracije na zahtjev Teherana da Ujedinjeni narodi završe svoj nadzor uranija u toj zemlji kako bi se obnovio nuklearni dogovor.

Iran je ranije ovaj mjesec poslao svoj posljednji odgovor na prijedlog teksta Europske unije za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i nuklearnog programa kojim je bliskoistočna država pristala reducirati svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Diplomati su rekli da je odgovor Irana europskom koordinatoru korak unazad jer Teheran želi uvjetovati obnavljanje dogovora završetkom nadzora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja u zemlji traži tragove uranija.

Ovaj posljednji zahtjev potiče ozbiljne sumnje u namjere Irana i njegovu predanost uspješnom ishodu JCPOA-e, priopćile su tri države, koristeći kraticu za taj dogovor.



Stav Irana proturječan je pravnim obvezama i ugrožava obnavljanje dogovora, dodaje se.

Bivši američki predsjednik Donald Trump izašao je iz dogovora 2018. i ponovno uveo američke sankcije, nakon čega je Teheran postepeno počeo kršiti njegove odredbe, potaknuvši strah SAD-a, Saudijske Arabije i Izraela da Teheran radi na atomskoj bombi. Iran odbacuje da ima nuklearne ambicije.

Upravni odbor IAEA-e sastao se u ponedjeljak, tri mjeseca nakon što je već usvojio rezoluciju kojom poziva Iran da pošalje vjerodostojne odgovore promatračkom tijelu.

IAEA je u srijedu objavila da je iranska zaliha uranija obogaćena do 60 posto, što je blizu razine za naoružanje i da Teheran još uvijek nije objasnio porijeklo uranija.

Uzevši u obzir neuspjeh Irana da zaključi dogovor na stolu, savjetovat ćemo se s međunarodnim partnerima kako najbolje pristupiti nastavku iranske nuklearne eskalacije i izostanak suradnje s IAEA-om u dogovorima o neširenju nuklearnog naoružanja, poručile su tri države.

Komentari