Nobilo o slučaju Filipa Zavadlava: Ovo je simptom kolapsa države

N1

Odvjetnik Anto Nobilo je za N1 televiziju komentirao slučajeve koji su u proteklih nekoliko dana potresli Hrvatsku poput onoga trostrukog ubojstva u Splitu, a koji ukazuju na rastuće nepovjerenje hrvatskih građana u pravosuđe i institucije u državi.

Nobilo smatra kako navedeni slučajevi puno govore o našem društvu, ali i o državi koja ne funkcionira. Istaknuo je kako se čudimo što građani žele suspendirati pravnu državu, a politička elita to konstantno radi.

Ovakvi slučajevi govore puno o državi koja ne funkcionira

“Ovakvi slučajevi govore o puno toga – o jednoj socijalnoj patologiji, ali i o našoj državi, državi koja ne funkcionira. Naime, mi se sada čudimo što građani uzimaju pravdu u svoje ruke, što žele suspendirati zakon, ali mi smo svjedoci svakodnevno da politička elita suspendira zakon”, istaknuo je Nobilo.

“Ne treba čuditi da i obični građani, kada misle da je to za neku opću pravdu, također to traže”, dodao je i istaknuo kako smatra da ej potrebno potpuno rekonstruirati državu.“Dakle, mi moramo rekonstruirati ovu državu, ukinuti političku partijsku državu, vratiti ustavni poredak, vratiti povjerenje u instituciju, čak ponovo izgraditi institucije. Ovo je simptom kolapsa države.”

Nobilo smatra kako u državi postoji ozbiljan strukturni problem.

“Ja smatram da postoji ozbiljan strukturni problem, ne samo u pravosuđu, nego i u cijeloj državi. Mi moramo državne institucije osloboditi od utjecaja partija na vlast, pojedinih stranaka i klijentelizma. Mi ćemo naći veliki broj primjera gdje se suspendira zakon i nitko ne reagira.”

“Nije taj momak pao s neba i odjedanput postao zločinac”

“Politička elita suspendira pravo na gotovo svakodnevnoj razini. Na lokalnoj razini svi gledatelji će naći na desetke i desetke primjera gdje bez stranačke iskaznice ništa ne možeš napraviti. Politička elita u svom interesu suspendira zakon, pravo, pravnu državu. I sada su to pokušali građani. To je logična posljedica. Ja to ne odobravam, naravno. Ali ne mogu se tome čuditi.”

Dodao je i kako je slučaj u Splitu složen te kako treba krenuti od korijena problema.

“Ja mislim da će ovaj postupak biti vrlo složen. Nije taj momak pao s neba i odjedanput postao zločinac. Ja mislim da tu treba krenuti od korijena, od Centra za socijalni rad koji se brinuo o toj obitelji. Je li se adekvatno brinuo o toj obitelji? Po posljedicama bismo mogli reći da očito nije.”

“S druge strane, koliko god PU Splitska govorila da ne vlada, ali u Splitu vlada rat narko klanova. Oni se obračunavaju gotovo na kvartalnoj bazi. Narkomanija je u Splitu prilično raširena, građani to vide, a nema očito povjerenja u policiju.”

Komentirao je i činjenicu kako se u Facebook grupi skupljao novac za obranu osumnjičenika za trostruko ubojstvo u Splitu.

“Meni čak skupljanje novca u Facebook grupama ne predstavlja problem, jer ljudi koji skupljaju novac žele da sustav riješi problem.”

“Oni su ljuti na državu što ne čisti dilere i vjerojatno počinitelja shvaćaju kao žrtvu svoje obitelji, sustava, ne funkcioniranja sustava i žele mu pomoći da kroz sustav, pravosuđe dobije adekvatnu obranu. Za mene to nije najveći problem, ali je najveći problem kada se opravdava to ubojstvo”, istaknuo je Nobilo za N1.

Komentari