Nobilo o zločinima u Lori: Vrhovni sud je zauzeo stav da mrtva glava vrijedi 220 tisuću kuna

N1

Odvjetnički ured Anta Nobila zastupa desetak bivših ratnih zarobljenika Vojnog zatvora Lora. Nakon pravomoćne presude prema kojoj su trojica hrvatskih državljana osuđeni na zatvorske kazne, ostalo je pitanje odštete koje ni nakon 30 godina nije riješeno. Anto Nobilo u Novom danu rekao je da je to besmisleno i neprimjereno.

Anto Nobilo zastupa žrtve mučenja u logoru Lora. Sudski proces još uvijek traje premda se ne osporava da se radi o žrtavama, nego se razgovara o njihovim naknadama.

“Imamo pravomoćne presude da su zločini napravljeni, a radi se o zločinima hrvatske vojske i policije. Pitanje je šteta, ali sudska praksa je izbacila cifre koje se dodjeljuju kao šteta. Ovisi o broju dana, tipu mučenja itd. Ne znam zašto se sad ulazi u novi postupak o iznosima. Imamo primjer direktne nagodbe i isplate u Crnoj Gori. Mi ne znamo koliko je ukupno isplaćeno šteta dosad, a apsolutno se ne zna koliko je naplaćeno u regresnim nalozima države u slučajevima gdje su hrvatski državljani osuđeni za pojedino kazneno djelo. Od događaja u Lori prošlo je gotovo 30 godina i sad se raspravlja hoće li se ljudima isplatiti šteta. Mnogi su već umrli, mislim da to nema smisla”, rekao je i dodao:

“Naš ured ima manje od desetak ljudi. Vrhovni sud je zauzeo stav da mrtva glava vrijedi 220 tisuću kuna, većinom se isplaćuje za ratni zločin, ali odšteta u civilnoj parnici bi se isto mogla dobiti. Mislim da je to neprimjereno, užasno malo. Ali to je stav Vrhovnog suda odavno, a ljudi su sretni da i to dobiju, a moraju čekati i 30 godina”, rekao je Nobilo za N1.



Komentari