NOVA ERA U ODNOSIMA INDIJE I SAD-A! Biden i Modi najavili sporazume za suzbijanje globalnog utjecaja Kine

Američki predsjednik Joe Biden i indijski premijer Narendra Modi pozdravili su novu eru u odnosima svojih zemalja te najavili sporazume usmjerene na suzbijanje kineskog globalnog utjecaja nakon što je Bijela kuća u četvrtak crvenim tepihom dočekala državnog gosta iz Indije.

Partnerstvo je “jače, bliže i dinamičnije nego ikada prije”, rekao je Biden novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Modijem nakon što su dvojica čelnika održala razgovore u Ovalnom uredu na temu ljudskih prava i rata Rusije protiv Ukrajine, o kojemu je Indija do sada imala neutralan stav.

Ekonomski odnosi “cvjetaju”, rekao je Biden, istaknuvši da se trgovinska razmjena više nego udvostručila u proteklom desetljeću te kako dvije najjače svjetske demokracije surađuju po pitanjima klime, zdravstvene skrbi i svemirske tehnologije.

Iako SAD i Indija nisu službeni saveznici vezani ugovorima i Indija već dugo uživa u svojoj neovisnosti, Washington želi da Delhi bude strateška protuteža Kini. Nijedan čelnik nije izravno kritizirao Peking u službenim izjavama, no bilo je aluzija na vladu koju vodi Xi Jinping.



– Tamni oblaci prisile i sukoba bacaju sjenu na Indopacifik. Stabilnost regije postala je jedna od središnjih briga našeg partnerstva, rekao je Modi obraćajući se američkom Kongresu.

Nakon što su Biden i Modi razgovarali nasamo više od dva sata, zajedničko priopćenje uključivalo je upozorenje na rastuće napetosti i destabilizirajuće akcije u Istočnom i Južnom kineskom moru te je naglašena važnost međunarodnog prava i slobodne plovidbe.

– Izazovi i prilike s kojima se svijet suočava u ovom stoljeću zahtijevaju da Indija i Sjedinjene Države rade zajedno, a mi to i činimo, rekao je Biden dok je Modiju poželio dobrodošlicu u Bijelu kuću.

Washington frustriran bliskim vezama Indije s Rusijom

Indija je najmnogoljudnija zemlja s 1,4 milijarde stanovnika i peta po veličini ekonomija, a Modi joj nastoji poboljšati status u međunarodnim razmjerima dok je istodobno u zategnutim odnosima s Kinom.

Reuters navodi da je Washington bio frustriran bliskim vezama Indije s Rusijom dok Moskva ratuje u Ukrajini. Modi je izbjegao izravno spominjanje Rusije, ali je rekao zastupnicima da taj sukob “uzrokuje veliku bol u regiji”. “Budući da uključuje velike sile, ishodi su ozbiljni”,dodao je.

Modijev posjet nije prošao bez kontroverzi. Njegov govor u Kongresu bojkotirali su neki liberalni zastupnici zbog postupanja prema muslimanskoj manjini u Indiji. No, također privukao je mnoštvo promatrača koji su, uz pljesak, skandirali “Modi, Modi”.

Dok se oko 7000 ljudi okupilo na živopisnoj ceremoniji dočeka u Bijeloj kući, nekoliko blokova dalje manja je grupa prosvjedovala zbog dobrohotnosti Bidenove administracije prema Modiju, koji vodi hinduističku nacionalističku stranku Bharatiya Janata.

Na pitanje američkog novinara o tome koje će korake poduzeti za poboljšanje prava muslimana i drugih manjina, Modi je rekao da “apsolutno nema mjesta za diskriminaciju” u Indiji.

Biden je rekao novinarima da je s Modijem izravno razgovarao o demokratskim vrijednostima.

U međuvremenu, predsjednik Zastupničkog doma republikanac Kevin McCarthy rekao je novinarima da bi dvostranačko kongresno izaslanstvo trebalo posjetiti Indiju u listopadu.

SAD najveći trgovinski partner Indije

 

Dvije su zemlje najavile sporazume o poluvodičima, kritičnim mineralima, tehnologiji, svemirskoj suradnji te obrambenoj suradnji i prodaji.

Neki su od njih usmjereni na diverzifikaciju opskrbnih lanaca kako bi se smanjila ovisnost o Kini. Drugi su usmjereni na osvajanje tržišta u naprednim tehnologijama, a Indija je uklonila i neke carine na američku robu.

Sjedinjene Države su najveći trgovinski partner Indije, ali SAD ima mnogo veće trgovinske odnose s Kinom, EU-om i sjevernoameričkim susjedom.

Najavljeno je da će Biden i Modi potpisati ugovor kojim će General Electricu omogućiti proizvodnju mlaznih motora u Indiji za pogon indijskih vojnih zrakoplova, kroz sporazum s tvrtkom Hindustan Aeronautics.

Brodovi američke mornarice moći će se popravljati u indijskim brodogradilištima, a Indija će nabaviti naoružane dronove američke proizvodnje MQ-9B SeaGuardian.

Američki proizvođač čipova Micron Technology planira otvoriti 2,7 milijardi dolara vrijednu tvornicu za testiranje i pakiranje poluvodiča u Modijevoj rodnoj državi Gujarat. SAD će također olakšati kvalificiranim indijskim radnicima dobivanje i obnavljanje američkih viza.

Indija je također pristala pridružiti se sporazumu Artemis o istraživanju svemira koji predvodi SAD i raditi s NASA-om na zajedničkoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj postaji 2024. godine.

Modi je bio u Sjedinjenim Državama pet puta otkako je postao premijer 2014., ali ovo mu je prvo putovanje s punim diplomatskim statusom državnog posjeta. Obratit će se američkim izvršnim direktorima na prijemu u petak.

Komentari