Nova godina, novi zakoni: Od danas na snagu stupaju ovi propisi

Foto: Darko Tomas/CROPIX (Ilistracija)

Prvi je dan nove godine. Uz uvođenje eura kao službene valute što će promijeniti živote svih građana Hrvatske, danas su na snagu stupili i brojni drugi važni propisi koji će utjecati na život građana u ovoj godini. Evo nekih od najvažnijih.

Hrvatska ušla u Schengen
Danas je na snagu stupila odluka Vijeća unutarnjih poslova EU-a o punoj primjeni šengenske pravne stečevine u Hrvatskoj čime je Hrvatska preuzela obavezu čuvanja europske vanjske granice u ime ostalih država šengenskog područja.

Građani će sada moći slobodno prelaziti granice unutar šengenskog područja bez ikakvih kontrola.

U slučaju Hrvatske to znači da nema više graničnih kontrola na kopnenim granicama Hrvatske sa Slovenijom i Mađarskom te na morskoj granici s Italijom.



Kontrole na unutarnjim zračnim granicama ukinut će se tek 26. ožujka 2023. s obzirom na to da se ta promjena mora podudarati s datumima ljetnog/zimskog rasporeda IATA-e.

Plaćaju se lagane vrećice
Danas na snagu stupa novi pravilnik o ambalaži. Povratna naknada se sada uvodi i za ambalažu manjeg volumena i tetrapak, a do sada besplatne lagane vrećice od danas se plaćaju.

Riječ je o vrećicama tanjima od 15 mikrona u koje smo do sada u trgovinama stavljali voće, povrće i drugu razasutu hranu.

Trgovine zatvaraju vrata nedjeljom
Iako trgovine još neće zatvoriti vrata nedjeljom jer je Zakon o trgovini tek u prosincu upućen na drugo saborsko čitanje, sasvim je izvjesno da će zakonsko rješenje zaživjeti u prvom tromjesečju 2023.

Po novom prijedlogu zakona, većina trgovina će nedjeljom biti zatvorena, a poslodavci će moći izabrati 16 nedjelja u godini kada će biti otvoreni.

Ograničenje rada se ipak ne odnosi na sve trgovine. Nedjeljom će moći raditi prodavaonice u sklopu prometnih cjelina (kolodvori, luke, zrakoplovi, trajekti), benzinskih postaja, bolnica, hotela, prostora kulturnih i vjerskih ustanova, muzeja, nautičkih marina, kampova, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te zaštićenih područja prirode.

Ograničenje se ne odnosi ni na trgovce na tržnicama koji prodaju vlastite poljoprivredne proizvode, prigodnu prodaju na sajmovima i javnim manifestacijama, onu putem automata i prodaju na daljinu.

Izmjene Zakona o radu
Izmjene Zakona sada jasnije definiraju pojam plaće, sprječavaju neopravdano uzastopno sklapanje ugovora o radu na određeno te povećavaju satnica za rad nedjeljom na 50 posto iznad redovne satnice.

Također bolje se uređuje rad na izdvojenom mjestu. Rad od kuće će od danas biti moguć samo ako zaštita na radu procijeni da postoji mali rizik od ozljeda. Postojat će i mogućnost stalnog i povremenog rada. Također, ako radnik od kuće radi duže od sedam dana, poslodavac mu je dužan odrediti i nadoknaditi režijske troškove.

Prema novim pravilima, radnici će moći raditi za drugog poslodavca, bez suglasnosti matičnog poslodavca, što dosad nije bio slučaj. Uvodi se izostanak prava na otkazni rok i otpremninu radnicima koji ostvaruju uvjete za starosnu mirovinu (65 godina starosti, 15 godina mirovinskog staža) radi poticanja poslodavaca na zadržavanje starijih radnika u radnom odnosu.

Sve će se ovrhe provoditi u Fini
Mijenja se Ovršni zakon. Od sada sve će se ovrhe provoditi u Fini, a poslodavci i HZMO oslobađaju se obveze provođenja ovrha.

Prema novome, sud ima obvezu da, po službenoj dužnosti, pazi da se ovrha ne provede na temelju nepoštenih (ništetnih) odredbi potrošačkih ugovora.

Predviđen je mehanizam otvaranja posebnog namjenskog računa za provedbu ovrhe, kako bi se osigurala zaštita prava vjerovnika u situacijama kad se plaća ili drugo stalno novčano primanje isplaćuje u gotovini.

Zakonodavac je dodatno zaštitio vjerovnike tražbina s osnove zakonskog uzdržavanja za dijete, a što sukladno odredbama Obiteljskog zakona ima prednost pred ostalim tražbinama pri namirenju na način da je iznimno omogućeno predlaganje i određivanje ovrhe na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima i ubuduće kako bi ova tražbina mogla biti namirena u situacijama kada se ovrha na plaći već provodi.

Više novaca za treće dijete
Izmjenama Zakona o rodiljnim naknadama, od danas se povećava naknada za trogodišnji dopust za blizance i treće dijete sa sadašnjih 2.328 kuna na 4.175 kuna.

U istom iznosu povećava se novčana potpora za roditelje djeteta s težim smetnjama u razvoju za vrijeme korištenja prava na dopust za njegu djeteta do njegove navršene osme godine.

Izmijenjen je i Zakon o socijalnoj skrbi, slijedom čega roditelj njegovatelj ili njegovatelj imaju pravo na veći iznos naknade ako dijete s teškoćama u razvoju ili osobu s invaliditetom zbog zdravstvenog stanja nije moguće uključiti u programe i usluge u zajednici. Povećava se i naknada roditelju koji samostalno njeguje dvoje ili više djece s teškoćama u razvoju ili osoba s invaliditetom, piše Dnevno.hr

 

Komentari