Počela je 305. Sinjska alka, alkarski vojvoda uputio posebnu poruku državnom vrhu: Naša je Hrvatska postala nova, bolja država i društvo

Započela je 305. Sinjska alka na kojoj se za mjesto slavodobitnika bori maksimalan broj alkara, njih ukupno 17.

Alkarski vojvoda Boško Ramljak je u svom pozdravnom govoru zahvalio predsjedniku Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću zahvalio na njihovim govorima i ruci pomirenja u Kninu, a posebno se zahvalio na odlikovanju HVO- a.

“Naša je Hrvatska postala nova, bolja država i društvo. Tako se ponašaju i govore pravi pobjednici. Čestitam i hvala vam na tome”, poručio je Ramljak premijeru Plenkoviću.

Ovogodišnja Alka ostat će upamćena po posebnim epidemiološkim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. Zbog toga je gledalište smanjeno na četvrtinu. Do sada je gledalište primalo oko 10 tisuća gledatelja, sada ih ima maksimalno do dvije tisuće.



Sinjskoj alki pristustvuju predsjednik Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković te niz ministara. Svi oni sudjelovali su na Vojvodinom prijemu u Alkarskim dvorima, gdje se očkuje i obraćanje predsjednika. Plenković i Jandroković predhodno su posjetitili Samostan Čudotvorne Gospe Sinjske.

Alka je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a

Sinjska alka se održava tradicionalno početkom kolovoza, tijekom tri dana vikenda. Petkom se uvijek održava Bara, subotom Čoja, a nedjeljom Alka.

Slavna je to viteška igra nastala prije 305 godina u čast čudotvorne Gospe sinjske koja je pomogla Sinjanima i cijeloj Cetinskoj krajini u obrani od Turaka. Alku je 2010. godine UNESCO uvrstio na Popis svjetske nematerijalne baštine. Alkarsko nadmetanje moći će se pratiti i u izravnom prijenosu HTV-a.

“Nova normalna” Alka

Ovogodišnju Alku, dakle, neće zadesiti sudbina iz 1855. godine kada je – zbog kolere – Alka održana u listopadu umjesto u kolovozu. Ali ove godine stvari će biti bitno drugačije.

Kako drugačije objasnio nam je dr. Stipe Jukić iz Viteškog alkarskog društva koji je u razgovoru s našim reporterom Harijem Kočićem kazao kako ovo nije prvi put da je Alku pogodila epidemija, kao one prije spomenute 1855. godine.

Dvije su stvari bile najvažnije, kaže Jukić, osigurati sigurnost svih sudionika Alke, ali i kontinuitet manifestacije. “Nije ovo prvi put da je ovo područje pogodila epidemija. Naravno, bio nam je važno osigurati kontinuitet kojim se Alka ponosi”, kazao je.

“Ove godine Alku nismo odgađali, ali smo poduzeli sve epidemiološke mjere da se svi osjećaju sigurno”, dodaje.

A koje su to mjere? Protokolarni dio neće biti izmijenjen, ali svi popratni događaji poput alkarskih večera, koji nisu nužni će biti smanjeni ili odgođeni. Alkari su podijeljeni u dvije grupe po 15 alkara kako bi se osiguralo da ima dovoljan broj alkara ako se u jednoj grupi slučajno pojavi zaraza koronavirusom (po Statutu može sudjelovati od 11 do 17 konjanika, op.a.). U suradnji s epidemiolozima pripreme su izvršene tako da će oko trećina gledališta biti popunjena, kazao je Jukić.

Komentari